Veliko otkriće drevnih grobnica u pariškoj katedrali Notre-Dame!

Izvor: Screenshot YouTube Archaeologists to uncover sarcophagus in Notre-Dame Cathedral | France News | NewsRme.

Vijest o velikom nalazu drevnih grobnica stiže nam iz Pariza. Tijekom obnove katedrale, koja je velikim dijelom stradala u požaru iz 2019., nađeno je ispod današnje razine poda osam grobnica, kao i olovni sarkofag. Među nalazima posebnu pozornost pobuđuje upravo sarkofag koji je napravljen u obličju ljudskog tijela. Pretpostavlja se da je riječ o lijesu nekog višeg dostojanstvenika.

Nalazi iz različitih perioda

Ispod razine današanjeg poda unutar katedrale identificirani su, i dijelovi oltarne pregrade koja je odvajala oltar od lađe. Pretpostavlja se da je jama u kojoj su nađeni ovi nalazi nastala u prvoj polovici 13. stoljeća kada je katedrala bila još u izgradnji. Međutim, kada je u pitanju olovni sarkofag vjeruje se da je on iz perioda kada je katedrala već bila završena.

Kako zaviriti u sarkofag?

Znatiželjni arheolozi su upotrijebili endoskopsku kameru kako bi zavirili u sarkofag. Prvi rezultati su više nego dojmljivi jer je kamera pokazala da je unutrašnjost vrlo dobro očuvana, a što upućuje posredno i na dobru očuvanost tijela. Ovo otkriće će pomoći u razumijevanju pogrebnih obreda u srednjem vijeku.


Istraživanje je trebalo biti završeno do 25. ožujka, kako bi se žurno nastavilo s projektom obnove jer je otvaranje katedrale predviđeno za 2024. godinu. Ovakva bi žurba mogla nažalost naštetiti lokalitetu jer se nastoje poštivati rokovi, a da se pri njihovoj razradi nije vodilo računa o nepredviđenim okolnostima poput ove, koje su u cjelini važne u rekonstrukciji povijesti ovog mjesta.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari