Tvrđava u Slavonskom Brodu – čuvarica granice na Savi

Najveća tvrđava izgrađena na tlu Hrvatske nalazila se u Slavonskom Brodu, a svojedobno je bila i jedna od najvećih u Europi!

towerTvrđava Brod na rijeci Savi građena 1715. – 1784. godine monumentalni je sklop utvrda koji danas čini jezgru Slavonskoga Broda. Ukupna površina tvrđave iznosila je dva kvadratna kilometra, a u njoj je moglo živjeti do 4000 vojnika. Izgrađena je na poticaj slavnoga austrijskoga vojskovođe Eugena Savojskog koji se istaknuo u oslobađanju Hrvatske od Osmanlija. Tvrđava je mogla izdržati opsadu u trajanju od 30 dana jer je imala dovoljne zalihe hrane i vode, a posjedovala je 150 topova. U osnovi tvrđava je kvadratnog oblika, dok joj vanjski obrambeni pojas daje zvjezdasti oblik. Nacrt je izradio Mathias von Kaysersfeld koji ju je osmislio kao dominantu građevinu. U središtu se nalazila kapela sv.  Ane. Uz vatikansku osobnu papinsku kapelu, to je jedina oktogonalna crkva na svijetu!

Slavni vojskovođa Eugen Savojski
towerIzravnu zapovijed za gradnju tvrđave Brod izdao je princ Eugen Savojski u jeku priprema za rat protiv Osmanlija. Princ Eugen istaknuo se pobjedama nad Osmanlijama kod Sente, Petrovaradina i Beograda. Njegove pobjede značile su početak kraja osmanlijskog nadiranja. Stoga tvrđava Brod nikada nije napadnuta, za razliku od stare utvrde koja se nalazila u osmanlijskim rukama 1536. – 1691. godine.

Slavonski obrambeni sustav
towerEugen Savojski osmislio je obrambeni sustav u prvoj polovici 18. stoljeća. Brod je povezivao važne trgovačke puteve te je bio jedan od najvažnijih lokacija strateške važnosti na kojima se kontrolirao granični prijelaz prema Osmanskom Carstvu. Neki objekti tvrđave Brod zadržali su vojnu svrhu do 1994. godine. Projekt obnove započeo je 1995. prema prikazanom modelu obnove, ukupan trošak procjenjen je na iznos od preko 700 milijuna kuna.


Tvrđava danas
towerDanas je ova tvrđava spomenik nulte kategorije, a pokrenut je postupak upisa tvrđave Brod na UNESCO-v Popis svjetske baštine. Projekt obnove vrijedan je preko 500 milijuna kuna! Središnji trg Tvrđave najveći je trg u Hrvatskoj.

 

ZANIMLJIVOSTI:

towerNajveća tvrđava izgrađena na tlu Hrvatske.
towerNova tvrđava Brod nikada nije napadnuta.
towerSredišnji trg Tvrđave najveći je trg u Hrvatskoj.
towerUkupna površina tvrđave iznosila je dva kvadratna kilometra.

Piše: Marsela Alić

 

Više od samoj utvrdi: https://povijest.hr/drustvo/gradjevine/slavonski-brod-najveca-hrvatska-tvrdava/

Mali pojmovnik utvrđenih objekata: https://povijest.hr/drustvo/gradjevine/mali-pojmovnik-utvrdenih-objekata/

 

Komentari