Totalno izvanserijski muzej “The Whale” na sjeveru Norveške

Jest li čuli za novi muzej nazvan The Whale? Znate li gdje je smješten i koja mu je glavna namjena? Zanimaju li vas neobični muzeji, pridružite nam se na putovanju na daleki sjever, kako bi saznali nešto više o ovom posebnom mjestu na zemaljskoj kugli.

Raj za kitove

Nedavno je privedena kraju, gradnja novog i posve neobičnog muzeja posvećenog podvodnom svijetu, doduše ponajviše kitovima, na sjeveru Norveške. Muzej je dobio ime prema glavnom objektu svog proučavanja, a to su kitovi. Nalazi se na obali Andøya, norveškog otoka, smještenog daleko na sjeveru Arktičkog kruga. Ovaj otok nije slučajno izabran za gradnju novog muzeja i u njegovom smještanju najvažniju ulogu imala su prirodna obilježja tamošnjeg podmorja jer se tu nalazi duboki podvodni kanal koji privlači lignje u velikom broju, a zahvaljujući kojima ovdje pristižu razne vrste kitova. Zbog toga je ovo mjesto pravi mali raj za kitove, što ga čini idealnim za promatranje ovih sisavaca.

Danski studio potpisuje jedinstveni dizajn

Muzej je projektirao danski arhitektonski studio Dorte Mandrup, a ima oblik velikog izduženog kamena koji djeluje kao da izranja iz mora. Najnovija građevina ima istraživačku i edukativnu zadaću vezanu uz podvodni svijet. Posjetitelji muzeja će imati priliku hodati i po krovu muzeja dok će iz unutrašnjosti moći nesmetano promatrati podmorje Norveškog mora. Unutrašnjost ovog fascinantnog objekta se dopunjuje s vanjskim prostorom, pri čemu se svjetlost prenosi u interijer.  U projektiranju se vodilo računa da materijali koji se upotrebljavaju u unutrašnjosti ne budu u prevelikom kontrastu s vanjskim prostorom. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje možete promatrati kitove u kombinaciji s ponoćnim suncem i polarnim svjetlom.


Cilj promjena percepcije

U pozadini ovog cijelog pothvata je težnja da se podigne razina svijesti vezana uz očuvanje podvodnog svijeta. Cilj je ovo mjesto pretvoriti u mjesto razmjene znanja, odnosno mjesto interakcije znanosti i umjetnosti… U ovaj su projekt bili uključeni ljudi raznih profila i to ne samo znanstvenici i umjetnici već obrtnici, trgovci, ugostitelji i drugi, a njihov je zajednički zadatak da pruže zainteresiranim pojedincima i grupama posebno iskustvo boravka na ovom mjestu.

Poticanje lokalnog gospodarstva

Kitovi su dio tradicije brojnih naroda, i predstavljaju dio povijesti i sadašnjosti koja je još uvijek dobrim dijelom kontroverzna jer primjerice u samoj Norveškoj, kao i Japanu, još uvijek je dopušten lov na ove čudesne i inače dugovječne sisavce, od kojih pojedine vrste mogu živjeti 200 godina. Brojni artefakti iz cijelog svijeta bit će prezentirani ovdje uz pomoć digitalne tehnologije, a prostor će posjetiteljima omogućiti da zavire duboko ispod površine mora, kako bi se što je moguće više približili svijetu kitova. Izložbeni prostor  je namijenjen  stvaranju jedinstvenog iskustva za svakog posjetitelja neovisno o njihovoj različitosti. Jedan od ciljeva ovog mjesta je usmjeriti pozornost na egzistencijalna pitanja  daljnjeg upravljanja resursima,  klimatskih promjena i uopće održivog stila življenja. Dodatni objekti poput kafića i trgovina trebaju svojim komplementarnim ugođajem omogućiti drugačiju ponudu, koja će rezultirati da gosti odu kućama s posebnim dojmovima, ali i drugačijim suvenirima, kako bi se podržalo lokalno gospodarstvo ovog kraja.

Za zainteresirane muzej treba otvoriti svoja vrata tek 2023. godine…

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari