Pula kao spomenik Austro-Ugarske

Razdoblje Carevine Austro-Ugarske Monarhije za grad Pulu predstavlja jedno od njezinih najboljih vremena. Osim što je austrijski dio monarhije masovno gradio raskošne vile u gradu, u to je doba također došlo do velike urbanizacije grada i povećanja broja stanovnika.

Sve je to bila pozitivna posljedica odabiranja Pule kao prijestolnice Austro-Ugarske ratne mornarice sredinom devetnaestog stoljeća. Kao grad na obali, s dobro izgrađenim utvrdama, imala jezadaću osigurati južni dio Istre od mogućih neprijatelja. I premda je Pula izgrađena još u doba Rimskog Carstva, te njom vrvi mnoštvo starih spomenika kao što su Slavoluk Sergijevaca i amfiteatar poznatiji kao Arena, ovaj grad na samom jugu Istre je zapravo kultni spomenik razdoblja Austro-Ugarske vladavine u njemu.

Duž cijelog obrambenog sustava grada Austrijanci su izgradili velik broj utvrda i bitnica koji ostaju u sjeni turističkih obilazaka čiju pažnju preuzimaju spomenici iz razdoblja antike. Uz mnoštvo izgrađenih zgrada i ostalih stambenih objekata, ono čime se svaki žitelj Pule sa sigurnošću diči su vile za smještaj činovnika koji su u Pulu dolazili iz različitih krajeva Carevine. Vile su građene kratko nakon preseljenja ratne mornarice u Pulu, a najveća se koncentracija održala u naselju Veruda. Mnoge su vile projektirali cijenjeni bečki arhitekti, a jedna od najpoznatijih, palača nadvojvode Karla Stjepana, uništena je u vrijeme Drugog svjetskog rata. Jedna od najvećih i najraskošnijih vila, Idola, čiji posjed zauzima 5016 četvornih metara, procijenjene je vrijednosti od 19.725.000 kuna, što ju čini jednom od najvrednijih objekata u Istri. Ove ju je godine u mjesecu kolovozu Vlada Republike Hrvatske poklonila Crkvi. Nekoliko je vila imalo sličnu sudbinu, a nekolicina njezinih vlasnika napustila  ih je uspostavom jugoslavenske vlasti, sredinom četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Završetkom Prvog svjetskog rata, ugasila se i monarhija Austro-Ugarske Carevine. S njom je u povijest otišla i Pula kao nekoć bogata prijestolnica vojske i kulturno središte Istre. Uz raskošne vile i ostatke vojnih objekata, stoji još i veliko groblje, kao dom 150 000 autro-ugarskih vojnika koji su dali svoje živote za Monarhiju.


Piše: Matea Čelebija

Komentari