Prostor unutar rimske imućne kuće zvan andron

Rimska kuća visokog standarda. Fotografija: Screenshot YouTube (DOMUS: Virtual Roman house).

Pretpostavljamo da je većina koju zanima starovjekovna povijest čula za prostor koji se naziva andron. Upotreba termina andron pomalo je zbunjujuća jer je u antičkih Grka imao potpuno drugo značenje od onoga u Rimljana. U ovom članku objasnit ćemo njegovo značenje i u Grka i Rimljana, kao i pokušati objasniti zašto su Rimljani preuzeli uopće ovaj termin od Grka.

Što je andron u Grka, a što u Rimljana?

Andron u starih Grka označava prostoriju za primanje namijenjenu isključivo muškarcima, a koja se nalazila u grčkoj imućnoj kući, u blizini ulaza kako bi se žene navodno zaštitile od uznemiravanja dok se u rimskih autora opisuje obično kao prolazni prostor hodnika. Budući da su bogate rimske kuće bile kompleksne u njima su postojali različiti hodnici, koje su Rimljani nazivali različitim imenima ovisno o njihovom položaju unutar doma. Andron se rijetko spominje u pisanim izvorima što pokazuje da se ovaj termin u svakodnevnom životu koristio, ali ne često.  Njegova uporaba može se pokušati objasniti velikim utjecajem grčke arhitekture na rimski svijet pri čemu se čini da je spomenuta terminologija korištena kako bi se napravila razlika među društvenim slojevima, pa su osobito imućni i visoko pozicionirani nastojali tako pokazati i svoju naobraženost, ali su ove izraze koristili i ljudi “od struke” poput Vitruvija.

Kompleksna terminologija za različite hodnike

Prema svemu sudeći ovaj je termin u rimskoj arhitektonskoj terminologiji korišten za označavanje prostora hodnika, ali ne onih ulaznih na prednjoj strani kuće koji su se nazivali terminom fauces, kao ni onih na stražnjoj strani doma koji su nazivani terminom posticum. On je mogao označavati unutarnji hodnik, ali i hodnik koji je povezivao dva dijela doma što se uglavnom odnosi na vezu između prednjeg i stražnjeg dijela doma u atrijsko-peristilnim kućama.


Plan jedne od pompejanskih kuća. Andron je označen brojem 7. Izvor: PompeiiinPictures.

Nalazi u ovim prostorijama

Stručnjakinja za rimskodobno stanovanje P. M. Allison uočila je da su u Pompejima takvi hodnici bili obično grubo ožbukani ili jako jednostavno dekorirani. Takvi hodnici nisu postojali u svim kućama, i uglavnom nedostaju u malim objektima i u koncepcijama u kojima je prednji i stražnji dio kuće bio povezan na neki drugi način, odnosno prostorijom bez hodnika. U njima su nalaženi fiksni elementi poput stuba i ormara pod stubama. Nekada su tu bile smještene i latrine odnosno toaleti. Androni su s obzirom na svoju funkciju, najčešće bili bez namještaja i pokretne građe. No unatoč tome ovdje su nekada nalaženi različiti predmeti poput amfora, stolića, građevinskog materijala… Jedan se dio nalaza može povezati sa skladišnom upotrebom takvih prostorija, koja može biti posljedica promijena koje su se zbile u Pompejima nakon što je ovo područje pogodio razoran potres 62. godine ili jednostavno različitog pristupa prostoru i stanovanju.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari