Novina: Ulaz u rimski Panteon više neće biti besplatan

Fotografija: Screenshot YouTube (The Tour Guy).

Jedna od onih građevina koje su na spisku onoga što se u Rimu mora vidjeti je i Panteon. Ulaz u ovaj najposjećeniji objekt u Rimu, i uopće Italiji, se do sada iz nepoznatih razloga nije naplaćivao. Tome neće biti još dugo tako, a što nas ne iznenađuje jer je riječ o iznimno staroj građevini koju posjećuju rijeke turista, a što traži skupo održavanje.

Agripa gradnju oglasio na sva zvona

Prvu građevinu na mjestu današnjeg Panteona sagradio je Augustov zet Marko Vispanije Agripa. Sigurno je da je podigao ovu javnu građevinu dok je bio konzul i da je tu gradnju očito oglasio na sva zvona, sudeći prema smještaju i veličini natpisa. Takvo naglašavanje osoba koje su naručivale gradnje bilo je uobičajeno u rimskom svijetu. Interijer rimskog Panteona bi išao u prilog rimskom hramu, no ima i onih koji smatraju da ova građevina s religijom nije imala nikakve veze. Dakle prvotna građevina je nastala oko 27. pr. Krista, a više od 100 godina kasnije je izgorjela u požaru. Nakon požara je vrlo brzo počela gradnja novog objekta koji opet nesretno stradao 110. godine. Zbog brzih novih gradnji, a koje su bile skupocjene očito je bila riječ o važnom i za Rimljane pragmatičnom objektu koji je spadao u kategoriju koju bismo nazvali “must have” sa stajališta gradske elite. Novo zdanje podiže strastveni zaljubljenik u arhitekturu i umjetnost car Hadrijan koji je odlučio sasvim uglađeno ubilježiti ime originalnog graditelja, a ne svoje.

Prepoznatljivost

Panteon je prepoznatljiv po svojoj rotundi s trijemom. Trijem koji vodi u središnji dio građevine nose korintski stupovi. Znamo da je u 7. stoljeću ovaj objekt službeno proglašen crkvom sv. Marije od mučenika. Ako vas put nanese u Rim i dovede do Panteona da bi ušli u njegovu unutrašnjost morat ćete proći kroz ogromna vrata s brončanim vratnicama, a koja se datiraju u 15. stoljeće. Originalna brončana vrata su bila nešto veća od današnjih i obojena raskošnom zlatnom bojom. Isto tako neki od unutrašnjih korintskih stupova trijema su u međuvremenu uklonjeni i kasnije zamijenjeni novim, iako ne znamo kada je došlo do njihova uklanjanja, zamjena se dogodila u 17. stoljeću.


Cijene ulaznica

Ministarstvo kulture objavilo je da je donesena odluka o naplaćivanju ulaznica. Prema onome što saznajemo cijena ulaznice bit će 5 eura. Naravno stanovnici Rima ih neće plaćati za razliku od turista. Turisti mlađi od 25 godina plaćat će ulaznice samo 2 eura. Organizirani posjeti učenika bit će besplatni i za djecu i učitelje, a plaćanja će biti oslobođeni i crkveni službenici. Prihodi će se razdjeljivati između Ministarstva kulture i Rimske biskupije u odnosu 70 : 30. Ove mjere još nisu stupile na snagu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari