Neobična priča o kući iz kultnog serijala Simpsoni!

Fotografija: Screenshot YouTube What Happened to the REAL Simpsons House!?

Gotovo da nema osobe koja nije čula za kultnu seriju Simpsoni, i njezine glavne protagoniste Homera i Marge Simpson kao i njihovu dječicu Barta, Lisu i Maggie. Simpsoni su sve samo ne tipična obitelj srednje klase koja živi u predgrađu Springfielda. Doduše nije poznato kojeg Springfielda jer u SAD-u ima vise gradova koji nose ovo ime. Ovaj je detalj lukavko osmišljen, kako bi doprinio dodatnoj popularnosti serije jer se polazilo od premise da će svi koji žive u nekom od Springfielda, misliti da je baš njihov grad onaj “pravi”. Serija je oštra satira suvremenog društva i ne podilazi autoritetima. Pojavila se u ranim 90-im godinama i kao takva je proslavila televizijsku kuću Fox Network. U ovom članku ćemo se baviti više kućom nego samim Simpsonima, a ako volite ovu seriju sigurno će vas zanimati današnja priča.

Gdje to točno žive Simpsoni?

Kako Homer ne zna raspolagati s novcima Simpsoni svašta proživljavaju s kućom, kao i kuća s njima. Dražbe, podstanarstvo, deložacije sve su to stvari s kojima se Simpsoni hrabro nose. Uglavnom oni žive u predgrađu spomenutog grada na adresi 742 Evergreen Terrace, doduše ne uvijek jer su u serijalu prisutne nedosljednosti po tom pitanju, ali se ova adresa najčešće pojavljuje. To je tipična američka katnica koja ima garažu, podrum i potkrovlje, kao i okućnicu, a slijedi onaj klasični američki model u kojem se lijepo mjeri veličinom, no u razmjerima srednje klase. Boja kuće je promjenjiva, baš poput adrese, i kreće se od svjetlosmeđe do svjetloružičaste.

Fotografija: Screenshot YouTube What Happened to the REAL Simpsons House!?

Jedna genijalna ideja

Sredinom devedesetih serija je doživjela nagli pad popularnosti pa je trebalo osmisliti kako je ponovno popularizirati. Ubrzo je odlučeno da se organizira nagradna igra u kojem će glavni zgoditak biti replika kuće Simpsona u stvarnom svijetu. Bila je to genijalna ideja, koju su financirale velike korporacije poput Pepsi i sličnih, a koje su tako ostvarile odličan porast prometa. Izgradnja je započela u ljeto 1997. godine. Kuću su doslovno u jednom danu projektirali arhitekti Mike Woodley i Manny Gonzalez, a izgradnju je preuzela tvrtka Kaufman and Broad home. Replika kuće Simpsona je sagrađena na adresi 712 Red Bark Lane u predgrađu Hendersona u Nevadi. No vrlo brzo su se pojavili neočekivani problemi jer udruga tamošnjih stanara nije željela ni čuti za kućicu iz crtića u svom susjedstvu. Problemi su ipak kompromisno riješeni i nastavilo se s projektom.


Kuća zvana kaos

Iako sve na ekranu izgleda relativno solidno kuća Simpsonovih je u biti trošna i krov joj prokišnjava, nema ni klimu, doduše po tom pitanju Homer se snalazi pa ju “posuđuje” u susjedstvu. Kuća je uvijek u kaosu iako je Marge sprema kao da pati od opsesivno kompulzivnog poremećaja, no ništa joj ne pomaže. U kući je gomila problema koji nisu replicirani jer bi inače u kući bilo azbesta, sumnjivog otpada, i, naravno, mišjeg carstva, pokojeg krokodila i sličnog.
Iako se moralo odustati od određenih dijelova u repliciranju modela kuće Simpsonovih, kako bi ona bila iole pogodna za život obitelji, vjerno je repliciran interijer, za što se pobrinuo holivudski dizajner i fotograf Rick Floyd, pa je tako zadržala primjerice kuhinjske zavjesice s klipovima kukuruza, a u zidovima u blizini poda umjesto pravih naslikane su mišje rupe. Rick se pobrinuo i za oslikavanje tamne mrlje u dvorištu kao podsjetnik na Homerovu nebrigu za svog limenog ljubimca.

Replika kuće nakon završetka radova. Fotografija: Reddit

Kuća koju nitko neće!

Vrijednost kuće koja je sagrađena u samo 49 dana je procijenjena na iznos između 120 000 i 150 000 dolara, a pobjednik u nagradnoj igri, koji je morao kupiti Pepsi kako bi dobio dobitni kod, je imao pravo izabrati hoće li prihvatiti gotovinu od 75 000 dolara ili će pak radije kuću. Nakon što je kuća izgrađena bila je tijekom kolovoza i rujna te 1997. godine otvorena za javnost, i u tom je period privukla velik broj znatiželjnika, uključujući i tvorca serijala Matta Groeninga. Naravno, igra se naveliko reklamirala, a i u jednoj od epizoda Simpsona izvučen je sretni dobitnik koji se nije nikada javio, zbog čega je u novom izvlačenju nagrada pripala šezdesettrogodišnjoj umirovljenici, nekadašnjoj tvorničkoj radnici Barbari Howard iz Richmonda u Kentuckyju. Po Barbaru je krenula limuzina iz Foxove mreže, no nije uspjela doći do nje jer je ova živjela u zabiti što bi se reklo nedođiji, pa je na kraju stigla na dodjelu nagrade avionom. Nakon naslikavanja i malo kockanja u Las Vegasu, a što bi drugo, odlučila je da će ipak radije prihvatiti gotovinu, što je bilo iznenađujuće jer je kuća imala znatno veću tržišnu vrijednost od ponuđene novčane svote.

Kako je izgledao put do dobitnice. Fotografija: Screnshot YouTube What Happened to the REAL Simpsons House!?

Užasno napori obožavatelji

Nakon toga graditelji nisu znali što bi s kućom da li bi je srušili ili preuredili, a na kraju su je prodali ispod tržišne vrijednosti samo kako bi se je riješili. Taj proces prodaje ubrzala je i činjenica da su obožavatelji počeli provaljivati u kuću i krasti različite predmet.

Fotografija: Screenshot YouTube What Happened to the REAL Simpsons House!?

Godine 2001. kuću je kupila obitelj, čije ime nije dostupno javnosti zbog zaštite privatnosti jer obožavatelj znaju biti užasno naporni. Sadašnji vlasnici iako je kuća doživjela znatne promijene moraju se i dalje nositi s vječnim znatiželjnicima koji drsko vire kroz prozore kad god se sjete ili se čak ne libe pritisnuti kvaku na ulaznim vratima doma.

Kuća danas. Fotografija: Screenshot YouTube What Happened to the REAL Simpsons House!?

Kuća danas živi svojim životom, a veza sa Simpsonima njihovim je vlasnicima samo smetnja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari