Najstariji turistički objekt u Hrvatskoj je Villa Angiolina

Čitava jadranska obala danas je preplavljena turistima, a velik broj ljudi želi provesti godišnji odmor na moru. Nekad to nije bilo tako. Smatralo se da je plivanje u moru prikladno eventualno za djecu, ali nikako za starije. Mnogi odrasli, pogotovo žene, koji su živjeli uz more nisu znali plivati.

Turizam je na našoj obali počeo 1844. kad je riječki patricij Paolo Scarpa kupio zemljište sa skromnom kućom u Opatiji. Kuću je pretvorio u prekrasnu vilu i nazvao ju po pokojnoj supruzi Angiolini. Oko vile je uredio vrt koji se danas smatra jednim od najljpših u Hrvatskoj. U njemu je zasadio brojne egzotične biljne vrste.

Opatija je poznata po ugodnoj klimi, a bila je relativno blizu europskim bogatašima iz Italije, Austrije i drugih zemalja. U početku su u Villu Angiolinu dolazili prijatelji koji su proširili glas o predivnom mjestašcu na Jadranu i zdravom zraku. Uskoro počinju stizati uglednici, slavne ličnosti, a među njima i austrijska carica Maria Anna te ban Josip Jelačić. Trgovac Scarpa uvidio je u ovom poslu dobru zaradu, pa je prodao svoju vilu Povjerenstvu za zdravstvo 1911. godine i zaradio nevjerojatnih 2,5 milijuna guldena. Spomenimo da ju je kupio za samo 700 forinti.

Tako je Opatija postala turističko odredište europske elite već krajem 19. stoljeća. Danas je u Villi Angiolini smješten Hrvatski muzej turizma.

Piše: Marsela Alić

Komentari