Mamutica se trebala zvati Tratinčica

Betonski gorostas kojeg su njegovi stanovnici prozvali Mamutica izgrađen je 1974. godine. U tadašnju novoizgrađenu zagrebačku četvrt doseljavalo se iz cijele Hrvatske, a mnogi su se u njoj upoznali i zaljubili. Tako u Mamutici živi već druga, pa i treća generacija Zagrepčana.

Možda nije najljepša, ali je bez konkurencije

Mamutica je ostala ne samo najveća zgrada u čitavoj Hrvatskoj, nego je još uvijek jedna od najvećih stambenih objekata u Europi. Stoga je zanimljivo da se trebala zvati baš Tratinčica. Naime, prema urbanističkom planu Miroslava Kollenza svaka je zgrada u zagrebačkoj četvrti Travno trebala dobiti naziv prema nekom livadskom cvijetu, ali ta ideja ipak nije zaživjela.

Mamutica je životno djelo arhitekta Đure Mirkovića. Osmislio je zgradu s 1169 stanova raspoređenih u 9 ulaza. Ova grdosija od armiranog betona dugačka je čak 240 metara, a njezinih 19 katova proteže se 60 m u visinu i pruža fantastičan pogled na okolicu. Rijetko se koja stambena građevina može pohvaliti s impresivnih 100 000 m2 površine. Možda je najdojmljiviji podatak o njezinoj statici. Naime, samo dvije zgrade u Zagrebu mogu izdržati najjači potres. To su Mamutica i Super Andrija.

Budući da se unutar zgrade nalazi jedan od najvećih agregata, u slučaju rata Mamutica se trebala pretvoriti u bolnicu.


Zgrada kojoj nedostaje samo gradonačelnik

Možda izgleda nezgrapno i sivo, ali je Mamutica dom za oko 5000 ljudi. Zgrada je osmišljena na način da njezini stanovnici sve imaju na dlanu. Tako se unutar kompleksa nalazi oko 250 garaža, a na platou je predviđeno 30-ak lokala u kojima stanovnici imaju gotovo sve: dućane, kafiće, razne trgovine, ljekarnu, frizeraje, poštu, banku… U neposrednoj blizini su vrtić, škola, bazen, klubovi, udruge, kulturni centar i mnogi drugi sadržaji koji život “Mamutičana” čine vrlo ugodnim.

Iako vrlo velik broj ljudi živi na tako malom prostoru, policija vrlo rijetko dolazi u intervencije, i to uglavnom samo preventivno. Mnogi će stanovnici Travnog reći da je kriminalistička serija nazvana po ovom zagrebačkom divu zapravo samo izmišljotina.

Iako izvana nije neka ljepotica, Mamutica je puna života i pravi primjer dobrosusjedskih odnosa u kojima rijetko tko kome smeta. Na kraju krajeva, za kvalitetan urbani život nije važna boja fasade, nego ljudi, gradski sadržaji, odlična prometna povezanost s centrom grada i sigurnost, a Mamutica ima sve to.

Piše: Marsela Alić

Komentari