Legenda o gradu od zlata i dragulja u Patagoniji

Grad Cezara (španj.Ciudad de los Césares), poznat i kao Grad Patagonije, Lutajući Grad, Trapalanda ili Lin Lin, mitski je grad koji se prema predaji nalazio na današnjoj granici Čilea i Argentine. Prema predaji, grad je bio prepun zlata i dragog kamenja. Njegovi su stanovnici prema jednoj inačici legende bili slični Europljanima, prema drugoj divovi, a prema trećoj potomci Inka. Prvo izvješće o gradu zabilježio je malo poznati španjolski istraživač Francisco César dok je 1528. vodio ekspediciju u Argentinu. Tvrdio je da je duboko u Andama pronašao grad koji je doslovce izgrađen od plemenitih metala. U idućih su nekoliko desetljeća i drugi ljudi putnici počeli iznositi svjedočanstva o mitskom gradu. Iako su organizirane mnoge ekspedicije kojima se nastojalo pronaći točnu lokaciju grada, one bi uvijek završile neuspjehom.

U međuvremenu su priče o gradu postajale sve nevjerojatnije. Neki su pričali da se nalazi između dvije planine, jedne od zlata, a druge od dijamanata. Drugi su tvrdili da je riječ o začaranom gradu kojeg se može vidjeti samo u određenim vremenskim razdobljima. Treći su pak iznijeli tvrdnju da one koji ga pronađu nakon toga zahvati amnezija. U 19. je stoljeću objavljena teorija o tome da su grad zapravo izgradili templari koji su pobjegli iz Europe nakon što su stavljeni izvan zakona. Zatim su stigli u Ameriku prije Kolumba i tamo izgradili utvrdu kako bi zaštitili Sveti Gral kojeg su ponijeli sa sobom.

Usprkos višestoljetnoj potrazi, grad nikad nije pronađen. Neki znanstvenici danas smatraju da je legenda o gradu nastala među plemenima Patagonije koja su europskim mornarima pričala predaje o civilizaciji Inka.

Piše: Boris Blažina


Komentari