Kameni krug u Aveburyju

Iako je Stonehenge najpoznatiji od svih kamenih krugova, on zapravo nije i najveći. Kamenih je krugova u Ujedinjenoj Kraljevini ukupno čak 1303, a najveći je onaj u Aveburyju. Smješten je 32 km sjeverno od Stonehengea, u engleskoj grofoviji Wiltshire, u jugozapadnoj Engleskoj.

Gradnja kruga odvila se u nekoliko faza, počevši oko 3000. pr. Kr. i trajala do oko 2200. pr. Kr. Točan redoslijed izgradnje još nije poznat. Vjeruje se da je na tom mjestu izvorno stajao krug drvenih stupova. Nakon toga su izgrađena tri koncentrična kruga s ukupno 600 kamena visokih do 5,5 metara i mase do 40 tona. Sačuvano ih je svega 154. Oko kruga iskopan je plitak jarak nepoznate funkcije, opsega oko 1000 metara (za usporedbu, sličan jarak oko Stonehengea ima opseg 335 metara). Izgrađene su i dvije šljunčane staze koje su vodile do obližnjih objekata poput umjetnog humka Silbury Hill.

Danas se smatra da je krug u Aveburyju, kao i mnogi slični spomenici, imao obrednu funkciju te predstavljao simbolično središte svijeta. Stručnjaci smatraju da je oko 1800. pr. Kr. spomenik napušten. Dugo je vremena ostao napušten da bi Rimljani u 1. stoljeću do njega izgradili cestu, pretvorivši ga u svojevrsnu turističku atrakciju. U srednjem vijeku povezivalo ga se s poganskim ritualima i sotonizmom, pa je preostalo kamenje odvezeno ili porušeno. Sredinom 1930-ih zemljište je otkupio bogati arheolog Alexander Keiller te započeo restauraciju. Godine 1986. uvršten je na UNESCO-v Popis svjetske kulturne baštine.

Piše: Boris Blažina


Komentari