Hramovi kod Tarxiena – megalitski kompleks na Malti

Godine 1914. zemljoradnici su tijekom obrade zemlje kod Tarxiena na istoku Malte otkrili goleme kamene blokove. Obavijestili su Nacionalni muzej, čiji je ravnatelj Themistocles Zammit odmah započeo arheološka istraživanja. Uskoro je iskopao apsidu drevnoga hrama izgrađenog od velikih blokova bijelog kamena. Nedugo zatim otkrio je i skulpturu koja prikazuje nepoznato božanstvo i nekoliko reljefa, uključujući nekoliko sa slikama brodova. Postalo je očito da je riječ o iznimno važnom otkriću.

Kasnije je ustanovljeno da je hramski kompleks izgrađen je prije najmanje 5000 godina, što ga čini jednom od najstarijih poznatih struktura na svijetu. Sastoji se od tri povezana hrama. Među ruševinama hramova pronađeni su vješto izrađeni reljefi s prikazima domaćih životinja (goveda, svinje, koze), oltari i pregrade ukrašene spiralama i drugim geometrijskim motivima. Nalazište je posebno zanimljivo jer su u ispod ostatka hrama pronađeni kameni valjci koji su se rabili za prevoženje velikih kamenih blokova od kojih su izgrađeni hramovi.

Pretpostavlja se da su se u hramovima održavali obredi žrtvovanja životinja. Pronađeni su i pokazatelji da je barem jedan od hramova ostao u uporabi u brončanom dobu te da se tamo vršila kremacija. Slični hramovi pronađeni su i na drugim dijelovima Malte, a građeni su u razdoblju od oko 5000. do 700. pr. Kr. Godine 1992. UNESCO je proglasio hramske komplekse na Malti dijelom svjetske kulturne baštine.

 


Piše: Boris Blažina

Komentari