Hattuša – prijestolnica drevne hetitske države

hittitejpgHetiti su bili civiliziran narod i značajna politička sila u 14. st. pr. Kr. Arheološka istraživanja kod Bogazkalea u središnjoj Turskoj pokazala su da su hrpe kamenja kod kojih su pastiri vodili ovce na ispašu zapravo ostatci Hattuše, impozantne prijestolnice velikog hetitskog carstva. Prijestolnica Hetita nalazila se na stjenovitu terenu i više je sličila velikoj utvrdi nego antičkom velegradu. Bila je prilagođena kraju, njegovim vododerinama i dolinama te malobrojnim ravnim plohama. Glavni izvor vode bila je obližnja rijeka Kizil. Površina grada iznosila je oko 1,8 km2, a vjeruje se da je u njemu živjelo od 40 do 50 tisuća ljudi.

Kraljevska palača u Hattuši izgrađena je na uzvisini koja strši na sjevernoj padini stjenovita grebena. Uz nju su stajale administrativne zgrade i nekoliko hramova. U podnožju planine nalazi se tzv. Donji grad, gdje su smješteni najveći hram (posvećen gromovniku i božici Sunca), tržnice i stambeni kompleksi. Na jugu i istoku nalaze se najbolje očuvani dijelovi dvostrukih gradskih zidina dužine 8 km koje su se uzdizale do vrha grebena, obuhvaćajući nekoliko manjih dvoraca na manjim uzvišenjima, umjetno jezero i mnoštvo hramova. Grad je imao ukupno pet ulaza. Uz istočni su se smjestili impozantni reljefi stražara sa zakrivljenim mačevima i bojnim sjekirama (Kraljevska vrata). Na zapadu se nalaze Lavlja vrata (također nazvana prema obližnjim reljefima), a na jugu Vrata sfingi (skulpture krilatih lavova s ljudskim glavama, prema kojima su nazvana, u međuvremenu su uklonjene i odvezene u obližnji muzej).

Iz Hattuše je vodila cesta do obližnje Yazilikayje na sjeveru. Tamo su se nalazile komore uklesane u stijene s prikazima muških i ženskih božanstava u plitkom reljefu. Povorke se spajaju na mjestu gdje se nalaze glavna božanstva, a na začelju ženske povorke nalazi se lik hetitskog kralja uz koji se nalazi prikaz zakrivljenog mača. Godine 1986. Hattuša je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Piše: Boris Blažina

Više od Hetitima:


Bogovi i mitovi Hetita

Hetiti – zaboravljeno carstvo na pograničju Azije i Europe

Ratnički kralj Muršili i uspostava hetitskog carstva

Komentari