Frankopanski kaštel u gradu Krku

Krčki kaštel gradili su knezovi Krčki, kasnije prozvani Frankopani. Vladali su čitavim otokom od 1118. godine, kad je Dujam I. Krčki postao prvi domaći otočki knez. Unutar zidina izgrađen je knežev dvor (nije očuvan), romanička katedrala (12. stoljeće) i unutar nje obiteljska kapela. Dujmovi su potomci gospodarili Krkom do 1480. godine, kad je knez Ivan Frankopan na prijevaru pao u mletačko zarobljeništvo. Krk je bio posljednji otok koji je pao u mletačke ruke.

Zidine grada Krka

Hrvatski su graditelji vrlo vješto i s velikim znanjem uklopili nove dijelove zidina u postojeće rimske zidine. Dio rimskih zidina sačuvao se do danas i nalaze se na zapadnom dijelu. Pretpostavlja se da su Frankopani iskoristili postojeće kule te da su nadograđivali i učvršćivali zidine među njima. Na vrhu zidina i kula nalazile su se galerije za ophodnju stražara i obranu. S jedne strane kaštel gleda na more, a sa svih ostalih strana okružen je zidinama. Nekada je bio najvažnija točka obrane grada. Danas se kule zovu Kvadratna kula (ili Sudnica), Okrugla kula (ili Venecijanska) i Austrijska kula. 

Frankopanski kaštel


Kaštel su gradili Frankopani od 12. do 15. stoljeća te je jedan od najvažnijih spomenika te obitelji. Unutrašnjost kaštela je prostrana i nenatkrivena. Tu se nalazi spremnik za vodu (šterna). U vrijeme opasnosti ovamo su se sklanjali stanovnici grada Krka. Danas se kaštel nalazi na Trgu Kamplin, preko puta krčke katedrale. Kaštel se gradio stoljećima i mijenjao izgled. Na otočiću Košljunu čuva se slika sv. Kvirina koji u ruci drži model grada Krka iz 1535. godine. Riječ je o najstarijem prikazu kaštela. Ovaj kaštel je jedini sačuvani profani spomenik srednjega vijeka u gradu Krku. Danas se unutar zidina kaštela održavaju ljetne kulturne manifestacije.

Piše: Marsela Alić

Više o Frankopanskoj fortifikaciji u Krku pročitajte u 15. broju časopisa History.info.

Foto: Boris Blažina

Foto: Boris Blažina
Foto: Boris Blažina

Komentari