Dvorac Gwynn iz 20. stoljeća

Impresivnih dvoraca izvan granica Europe ima u manjem broju, a kad je riječ o onim modernim koji se koriste kao kulturno dobro, američki dvorac Gwynn u tome je gotovo jedinstven.
Smješten nedaleko od Nashvillea kao glavnog grada američke države Tennessee, dvorac je privatni objekt fotografa Mikea Freemana čiji je srednjoškolski san bio živjeti u dvorcu. Gradnja je započela 1980-ih, pri čemu su se dijelovi dvorca, u skladu s financijskim mogućnostima vlasnika nadograđivali postupno, a nadogradnja se nastavlja i danas. Dvorac čine dvije kule, dvoetažni središnji dio i stepenište s dvostrukim prilazom, a u njegovoj pozadini uređen je vrt u engleskom stilu. U planu je izgradnja još dviju kula. Replika je velškog dvanestostoljetnog obrambenog dvorca, a samo ime velška je riječ za bijelu boju. Bijela boja na vanjskim zidovima dvorca rabila se zbog mišljenja da su uljezi u noći tako vidljiviji. U njemu se nalazi kolekcija mačeva iz 16. stoljeća i autentičan portret kraljice Elizabete I. star 450 godina.

Gwynn je poseban po tome što se u njemu svakog vikenda u svibnju već više od trideset godina održava Renesansni festival Tennesseja. Fokus festivala je na engleskoj povijesti i kulturi 16. stoljeća. Na njemu se organiziraju sajmovi na kojima se prodaju nakit i umjetnine, organiziraju se gozbe na kojima se kuša renesansa kuhinja te viteške igre i mačevanja. Rekonstruiraju se krunidbe, održavaju keltski dani, a posjetitelji su kostimirani. Osim godišnjeg festivala, u njemu je održano nekoliko vjenčanja i maturalnih zabava.

Godine 2008., samo godinu dana nakon što je dovršena druga kula, pjevačica Taylor Swift snimala je videospot za pjesmu Love Story u dvorcu Gwynn.

Piše: Klara Capan


Komentari