Cuicuilco – najstariji očuvani  građevinski kompleks Srednje Amerike

Najstarije građevine u Srednjoj Americi gradili su domorodci, davno prije dolaska Europljana. Najstarija dosad pronađena građevina na ovom kontinentu nalazi se u Meksiku, u blizini glavnoga grada.

Ovo važno arheološko nalazište nalazi se na južnoj obali jezera Texcoco. Smatra se da je sačuvani kompleks izgrađen oko 1400. g. pr. Kr. Na temelju istraživanja znamo da je Cuicuilco bio prvi važni svjetovni i religijski centar regije. Bio je tipičan grad-država u klasičnom razdoblju srednje Amerike, slično grčkim polisima. Takav politički entitet u povijesti srednje Amerike naziva se altépetl.

Grad se razvio oko religijskog dijela s piramidama. U svjetovnom dijelu grada pronađeni su trgovi, široke ulice, mali plitki bazeni, kanali i razvijen sustav za navodnjavanje. S okolnih brda kanalizirana je voda prema gradu. Tu su postojale i terase, razne građevine, utvrde… Pretpostavlja se da je maksimalan broj stanovnika iznosio 20 000. Najpoznatiji objekt ovog arheološkog nalazišta je postolje za piramidu, nastalo vjerojatno između 800. i 600. pr. Kr.

Naziv grada možda je značio Mjesto gdje nastaju pjesma i ples.Kulturu i stanovništo nazivamo prema gradu – Cuicuilco. Grad je uništen u erupciji vulkana Xitle u 4. stoljeću, nakon čega se stanovništvo preselilo, a  Teotihuacan postaje novo važno središte.  


Piše: Marsela Alić

Komentari