Cajamarquilla – zaboravljeni indijanski grad

Arheološko nalazište Cajamarquilla smješten je u dolini Jicamarca 25 km od peruanskog glavnog grada Lime. Na njemu se nalaze ostatci drevnog grada koji pokrivaju površinu od otprilike 167 hektara, što ga čini jednom od najvećih arheoloških spomenika u državi. Prvo su se tamo naselili pripadnici naroda Huari (ili Wari) koji su od 5. do 10. stoljeća imali državu na obali Perua. Ruševine se sastoje od velikih blokova kuća od ćerpiča i stepenastih piramidalnih struktura koje su vjerojatno služile kao hramovi i kuće uglednih ratnika. Ulice su bile široke, a pronađeni su i ostatci trgova, podzemnih silosa žita, groblja, kanala i drugih zgrada nepoznate svrhe. Sve zgrade izgrađene su od ćerpiča i žbuke.

Analizom ostataka ustanovljeno je da su grad kasnije preuzeli drugi narodi poput Ichma (ili Ychma) i famoznih Inka. Nalazio se na području nekadašnje plodne riječne doline i razvio zahvaljujući kontroli nad važnim trgovačkim arterijama u unutrašnjosti Perua. U vrijeme dolaska konkvistadora grad je već bio napušten, najvjerojatnije zbog klimatskih promjena i učestalih potresa.

Iako je peruanski Nacionalni institut za kulturu službeno priznao važnost Cajamarquille, odnos prema nalazištu vrlo je problematičan. Zemlja oko nalazišta prepuna je kuća seljaka koji su se tamo naselili nakon što su pobjegli od nasilja nastalog zbog djelovanja komunističke skupine poznate kao Svjetla staza (španj. Sendero Luminoso) 1980-ih i 1990-ih. Tako su na lokalitetu postavljeni zahodi te ga se upotrebljavalo za ispašu. Vjeruje se da je tako uništeno već 25 % nalazišta, a ubrzano širenje okolnih sela prijeti daljnjim uništavanjem. Iako je riječ o zaštićenom području, nisu poduzete gotovo nikakve mjere kako bi ga se uistinu zaštitilo – nema čak ni ograda. Tek je nedavno izgrađen istraživački centar s postavom u kojoj je objašnjena važnost nalazišta.

 

Piše: Boris Blažina

Komentari