Baćin dvor u Vrbniku

Na istočnoj strani otoka Krka nalazi se Vrbnik, poznat kao važno središte glagoljaštva i obitelji knezova Krčkih, kasnije prozvanih Frankopani. Njihovo najstarije sjedište na Krku je Gradec, iznad Vrbničkog polja.

Vrbnik se izdiže na nepristupačnoj stijeni oko 50 metara iznad mora. Ovdje su knezovi Krčki imali svoje važno uporište. Ova utjecajna obitelj vladala je Vrbnikom od početka 12. stoljeća do kraja 15. stoljeća. U tom je razdoblju Vrbnik doživio gospodarski procvat, a poznat je i po gradskom statutu pisanim hrvatskim jezikom na glagoljici. To je drugi najstariji takav statut.

Frankopani su u Vrbniku posjedovali nekoliko zgrada. Bartol VII. Krčki je u prvoj polovici 14. stoljeća, primjerice, sagradio jednokatnu palaču i u sklopu nje kaznionicu. Otočka legenda kaže da je u palači stanovao knez Baćin, a u svoju je palaču primao sve koji su u Vrbniku prekršili zakon. U njoj su osuđenici na smrt zaista čekali izvršenje presude. Bartol VII. nosio je pridjevak Baćin, pa se ova zgrada danas naziva Baćin dvor. Palača se ističe po ljepoti i stilu gradnje. Frankapani su u Vrbniku imali još jednu palaču. Danas se naziva Knežev dvor i pretvorena je u školu.

Potvrdu da su knezovi Krčki u njoj zaista stanovali, nalazimo i u nazivu ulice u kojoj je izgrađena palača. Do danas se naziva Glavača – jer su u njoj stanovali poglavari. Danas se u Baćinom dvoru nalazi muzej s predmetima iz razdoblja frankopanske vlasti, galerija i ugostiteljski objekt.

Piše: Marsela Alić


Komentari