7 činjenica o Vojski od terakote

Vojska od terakote koja čuva grobnicu Qin Shi Huanga, prvog cara ujedinjene Kine (umro 210. pr. Kr.), veličanstveni je primjer dosega ljudske tehničke domišljatosti i umjetnosti. Da su je poznavali stari Grci, sigurno bi se našla na popisu sedam čuda antičkog svijeta. Međutim, ostala je zaboravljena sve dok 1974. kad su je slučajno otkrili radnici dok su kopali bunar. Izdvojili smo neke zanimljivosti u vezi ove veličanstvene građevine:


Broj_7Najveća grobnica dotad

Grobnica u kojoj je smještena vojska je bila zbilja golema – u njoj je dosad pronađeno preko 8000 vojnika, 130 bojnih kola s 520 zaprežnih konja i 150 konja za jahanje. Postavljeni su u četiri velike prostorije oko careva groba, a u kompleksu se nalaze i palače, štale, administrativne zgrade itd. Testiranjem tla i upotrebom radara ustanovljeno je da grobnica pokriva površinu od čak 98 kvadratnih kilometara.


Broj_6Nije dovršena

Prva od četiri spomenute prostorije sadrži samo pješake, druga pješake, konjanike i bojna kola (vjerojatno počasna straža), treća zapovjedništvo, visoke časnike i jedna bojna kola, dok je četvrta prazna. Stoga se vjeruje da vojska zapravo nikad nije dovršena.


Broj_5Izgrađena je u vrijeme najkraće dinastije

Dinastija Qin je opstala svega 15 godina i imala je dva vladara: Qin Shi Huanga i Qin Er Shija. Prvi je car svoju vlast stekao i zadržao izrazito nasilnim metodama te tako stvorio mnogo neprijatelja. Nakon preživljavanja nekoliko pokušaja ubojstva proveo je masovne progone svih stvarnih ili zamišljenih neprijatelja. Njegov nasljednik bio je samo marioneta moćnih dvorskih službenika. Sukob između tih službenika uskoro je doveo do raspada države i upravo je to vjerojatno razlog zašto grobnica prvog cara nije dovršena.


Broj_4Jedinstvene crte lica

Svaki vojnik u grobnici ima jedinstvene crte lica. Iako su se pri izradi lica i ruku vojnika korišteni isti kalupi (prepoznato je 10 kalupa pomoću kojih su izrađena lica), naknadno su svakom vojniku ručno izrađeni detalji na licu. Ni oprema i oklop vojnika nisu sasvim identični. Statue su nekad bile obojane, ali su djelovanjem vremena gotovo svi pigmenti otpali s njih.


Broj_3Očuvano oružje

Tijekom iskopavanja pronađeno je oko 40.000 komada brončanog oružja uključujući bojne sjekire, samostrijele, strelice i koplja, koja su izvrsno očuvana. Stupanj očuvanosti uvelike je posljedica vještog kromiranja, tehnike koja je u Europi izumljena tek mnogo stoljeća kasnije. Ustanovljeno je i da su barem neka od oružja bila u upotrebi prije nego su smještena u grobnicu.


Broj_2Carev grob je netaknut

Zapravo, svega oko 1 % grobnice je dosad iskopano. Pored strahovanja da bi radovi mogli ugroziti posmrtne ostatke, veliku opasnost predstavlja i prisutnost otrovne žive. Naime, jedan stari zapis spominje da su grobnicom nekad tekle rijeke žive. Ispitivanje tla doista je pokazalo prisutnost veće količine žive koja bi mogla ugroziti radnike u slučaju da se odluči otkopati grobnicu.


Broj_1Car naredio gradnju kao tinejdžer

Car je naredio početak gradnje grobnice već kad je zasjeo na prijestolje 246. godine, s 13 godina i prije nego je zavladao cijelom Kinom. Ukupno je izgradnja trajala 38 godina.

Piše: Boris Blažina

Komentari