Da ne povjeruješ: Promijenili ime “gradića” kako bi dobili besplatnu desetogodišnju uslugu satelitske televizije

Ploča s imenom grada. Fotografija: Wikipedia.

Da novac okreće svijet pokazuje i nova moda promjene imena malenih mjesta diljem Sjedinjenih Država. Naime, u pitanju je marketinška strategija kojom velike tvrtke sklapaju sponzorske ugovore s malim mjestima, a koja prema njihovim odredbama trebaju preuzeti ime tvrtke kao svoj novi toponim na određeno vrijeme. Zahvaljujući tome ova mala mjesta postaju jeftina reklama velikim igračima, a u zamjenu za to stanovnici takvih sredina dobivaju od tvrtki besplatne usluge, proizvode što li već.

Kako je Clark promijenio ime?

Dobar primjer toga je “gradić” Clark u Texasu koji je osnovan 2000. godina, a samo pet godina kasnije je preimenovan u Dish. Vjerojatno se pitate kako je do toga došlo? U trenutku preimenovanja u Clarku je živjelo 125 stanovnika u 55 kućanstava. Njegovo je  vijeće potpisalo desetogodišnji ugovor s kompanijom DISH, a koja je u zamjenu za ovakvu bizarnu promjenu imena, svim stanovnicima zajednice osigurala svoju besplatnu satelitsku uslugu.

Nije sve tako idealno kako možda izgleda

Svi znamo da ovakve promjene sa sobom nose administrativne poteškoće zbog čega su tamošnji stanovnici morali mijenjati svoje osobne podatke, a za to su trebali izdvojiti ponešto novca i vremena. Nadalje, ako mislite da je ovaj dogovor odličan potez, griješite jer ugovor podrazumijeva samo osnovni paket usluga, a sve ostalo morate nadoplatiti. Dakle, usluga vam neće biti baš besplatna samo ćete ju plaćati manje. Uz to kada ugovor istekne ukoliko ne dođe do njegova produživanja opet vas čekaju administrativne gnjavaže.


Kako ovaj uvjetno rečeno gradić nosi i danas ime Dish to znači da je ugovor u međuvremenu produžen na novih 10 godina. Kada su novinari pitali jednog od stanovnika ovog mjestašca što misli o svemu ovome, on je duhovito odgovorio da bi volio da je grad uspostavio suradnju s Jack Daniel’som.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari