S 48 kg Jean-Michel Nicolier odbio po milijunti put napustiti Hrvatsku. Pokazao da se ne odlazi kada zagusti! (2. dio)

Nastavak priče o jedinstvenom Jean-Michel Nicolieru, koji je dao sve što je imao za Hrvatsku, i bio s nama u dobru i zlu do svog kraja.

Uzeli mu i zadnjih 20 franaka iz džepa

Nakon pada Vukovara, srpske snage su ušle u bolnicu i odvele ranjenike i bolesnike zajedno s medicinskim osobljem i civilima u noći 20. na 21. studeni 1991., na Ovčaru gdje su pogubljeni. Četnici su tukli Jean-Michela, kao i Sinišu Glavaševića. Svjedoci kažu da su ga pretukli debelim kablom, a nakon maltretiranja Spasoje Petković, je polusvjesnog mladog Francuza ubio pucajući mu u potiljak. Možda je u tom trenutku pomislio da je trebao prihvatiti neku od milijun ponuda za izlaz iz grada, premda je svoju odluku donio još davno, dok je gledao vijesti iz Hrvatske, u svom domu u Francuskoj. Na kraju su ga i opljačkali, uzevši mu zadnjih 20 franaka iz džepa, kao neku vrstu suvenira. Prema podacima kojima raspolažemo prvo su likvidirali Sinišu Glavaševića, a potom i mladog Francuza.  Spasoje Petković zlostavljač, ubojica i lopov, sve u jednom, nije do danas kažnjen zbog zločina koji je počinio. Ovčara inače farma smještena istočno od grada je postala jedno od najvećih stratišta Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. Naravno, da dotični Petković nije odgovarao za svoje postupke i prema dostupnim podacima nalazi se danas u Rumi. Jeanov mlađi brat Paul Nicolier je smogao snage nazvati ubojicu svog brata, no kada mu se predstavio nastala je šutnja i poklapanje slušalice.

Ostaci ovog impulzivnog i hrabrog mladog Francuza još uvijek nisu pronađeni i postoje pretpostavke da mu je tijelo završilo u dubinama Dunavu, a ako je tome tako njegova ga obitelj neće nikada uspjeti ispratiti na posljednje počivalište.

U najžešćim borbama mrtav hladan!


Jean-Michelova majka Lyliane Fournier je  primila više nagrada za sinovljev angažman u Hrvatskoj. Između ostalog ga je odlikovao predsjednik Republike Ivo Josipović za herojstvo u Domovinskom ratu. Njegov je zapovjednik Damir Radnić prilikom tog odlikovanja izjavio:

Bio je snajperist, a u najžešćim borbama bio je mrtav hladan i izuzetno hrabar.

Nadodao je pri tome da je pitao Jean-Michela zašto je došao u Hrvatsku, a on je jednostavno odgovorio:

Ja volim hrvatski narod. Morate imati svoju državu, vi to zaslužujete.

Most nazvan Nicolierovim imenom

Samozatajan i tih Jean-Michel Nicolier je bio odlučan kada je u pitanju ostanak sa svojim suborcima i dijeljenje njihove sudbine. Hrvatska javnost je to danas prepoznala tako da mu je posvetila i cijelu jednu knjigu, film, podigla mu spomenik, nazvala novoizgrađeni most njegovim imenom. Koliko god to čudno zvučalo on je našao svoj put koji je vodio u Vukovara, no nažalost, je tamo i stao. Njegov kraj je velikim dijelom slomio Jean-Michelovu obitelj u Francuskoj.  Majka mu je odnijela iz Vukovara u Francusku šaku zemlje u koju je posadila biljku i nazvala je simbolično nada.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

Komentari