Zločinac iz Schindlerove liste: “Kad ste vidjeli Götha, vidjeli ste smrt!”

Fotografija: Reddit

Vjerojatno se ne sjećate imena Amona Leopolda Götha, jednog od najgorih ratnih zločinaca Drugog svjetskog rata, no ako vam kažemo da je u pitanju  negativac iz filma Schindlerova lista, kojega je glumio Ralph Fiennes, sve će Vam biti jasno. Sam je glumac izjavio da mu je bilo teško uživjeti se ulogu ovog sadističkog ratnog zločinca, ali je svoj posao tako odlično odradio da je dobio nagradu BAFTA za najboljeg sporednog glumca, a njegova se gluma uvrštava u najbolje odglumljene filmske uloge negativaca svih vremena. No, o njegovoj vrhunskoj glumi najbolji svjedoči jedna od preživjelih iz Götheova logora, Mila Pfefferberg, koja je  predstavljena Fiennesu, nakon čega se počela nekontrolirano tresti jer ju je glumac odjeven u SS uniformu podsjetio na pravog negativca.

Želite li nešto više saznati o uvjetima života u koncentracijskom logoru Kraków-Płaszów u Poljskoj, a kojim je zapovijedao upravo Amon Leopold Göth, kao i njegovom napredovanju, ali i padu u službi nacista pročitajte članak koji slijedi.

Profil: radikalni desničar

Amon je rođen 1908. godine u Beču u imućnoj obitelji koja se bavila izdavaštvom. No unatoč dobrim uvjetima za nastavak školovanja, već sa sedamnaest godina napušta školu i počinje se baviti politikom te se profilira u radikalnog desničara. U svojim ranim dvadesetim godinama pridružio se ogranku Austrijske nacističke stranke. U godini kada je ova stranka proglašena ilegalnom u Austriji, sredinom 1933., prebjegao je u Njemačku. Vratio se u Beč nakon Anschlussa 1938. godine, a ubrzo se oženio za Annu Geiger s kojom je imao troje djece od koje je jedno rano umrlo.

Amon Leopold Göth. Fotografija: Wikipedia

“Ja sam vaš bog!”


U prvim ratnim godinama stekao je reputaciju osobe na koju se može računati prilikom likvidacije Židova, što mu je otvorilo sva vrata za napredovanje, a on je to obilato koristio. Godine 1942. raspoređen je u Lublin gdje je sudjelovao u ustrojavanju triju logora smrti: Treblinke, Sobibora i Bełżeca, koji su smješteni na području istočne Poljske. Tu je, sudeći prema dokumentaciji sa suđenja, bio zadužen za prikupljanje i transport žrtava u novoosnovane logore i njihovo kasnije istrebljenje. Nakon i “više nego uspješnog” izvršenog zadatka, početkom 1943. dobio je novo zaduženje nadgledanja izgradnje koncentracijskog logora Kraków-Płaszów, koji se smjestio “sasvim prikladno” na čak dva židovska groblja. Nakon što je logor bio gotov Heinrich Himmler ga je imenovao njegovim zapovjednikom. Kada se po prvi puta obratio svojim zatvorenicima jednostavno im je rekao:” Ja sam vaš bog”.

Zanimanje: likvidator

U vrijeme svog zapovjedništva nad radnim logorom Plaszow bio je često zadužen za nadzor nad likvidacijama radnih logora i geta. Likvidacija geta Podgorze u Krakowu ekranizirana  je u filmu Schindlerova lista. Iste godine, dakle 1943., kada mu je moć bila na vrhuncu, dobio je zadatak i likvidacije geta u  Tarnówu. Tarnówo je prije rata imalo gotovo polovicu židovskog stanovništva. Računa se da je na početku stvaranja geta ovdje bilo oko 25 000 Židova, no u trenutku kada su stanovnici geta preseljavani u Auschwitz, ostalo ih je još na životu samo 8000. U transportu ih je umrlo pola, a po dolasku u logoru većina je preživjelih odmah likvidirana jer je procijenjeno da od njih “niš’ koristi”. Svjedoci kažu da je tijekom likvidacije ovog geta Göth osobno ubio više desetaka žena i djece.

Stanje u logoru

U početku je u logoru bilo smješteno oko 2000 logoraša, a u trenutku najveće napučenosti imao je 25 000 stalnih logoraša, više od 600 stražara, a računa se da je kroz logor ukupno prošlo oko 150 000 logoraša. Masovne likvidacije u logoru su se vršile na velikom brdu, nazvanom Hujowa Górka, koje se nalazilo u sklopu logorskog kompleksa. Uvjeti u njegovom logoru su bili gori nego drugdje, a prosječan zatvorenik imao je sreće ukoliko je preživio više od četiri tjedna.

Sadističko iživljavanje

Unutar logora Göth je živio u kući s balkonom s kojega je iz čiste zabave ubijao zatvorenike. Na meti su bili oni koji su mu se činili lijenima ili jednostavno presporima. Kada bi stavio svoj tirolski šešir na glavu znalo se da je došlo vrijeme za odstrel, pa su se iskusni zatvorenici tada sklanjali.

Balkon s kojega je Göth ubijao zarobljenike. Fotografija: Wikimedia Commons

O njegovoj sadističkoj naravi svjedoče brojne priče, tako je ubio svog kuhara Židova jer mu je jednom servirao prevruću juhu. Moshe Bejski jedan od preživjelih Schindlerovih Židova, koji je kasnije postao sudac Visokog suda u Izraelu, u svom je svjedočenju izjavio da je u prilikom vješanja tinejdžera starog 15 godina uže za vješanje puknulo, a nakon čega je dječarac molio za milost, no naravno nje nije bilo te je obješen i po drugi put, a nakon čega je ga je ovaj sa zadovoljstvom ustrijelio. Göth je imao dva psa, Rolfa (njemačku dogu) i Ralfa (alzaškog mješanca), koji su bili dresirani da ubijaju zatvorenike, a sam Moshe Bejski je svjedočio da su psi, pred njegovim očima, razderali jednog od zatvorenika, kojega je na izdisaju ovaj “samilosno” ustrijelio.

Göthovi psi. Fotografija: Twitter Mark Simner

Rođendanski Nokturno spasio Nataliju Karp

Poljska koncertna pijanistica Nataliji Karp u njegov je logor pristigla u trenutku kada je Göth organizirao proslavu svog 35-tog rođendana. Natalija, kaže, da ju je nazvao Sara jer je sve Židovke nazivao ovim imenom te joj naredio da mu svira. U svojim sjećanjima je izjavila da tada već nije svirala četiri godine i da su joj prsti bili ukočeni, a odlučila se unatoč “veseloj prigodi” za tužni Nokturno, Frédérica Chopina. Ovo ju je sviranje spasilo sigurne smrti, a kada je odsvirala tražila je da se poštedi život i njezinoj sestri, što je ovaj “milostivo” uslišio. Göth je svoju riječ održao, barem dok su bile u njegovom logoru, no 10 mjeseci kasnije su poslane u Auschwitz, gdje su uz puno sreće i snage preživjele. Nakon rata Natalija je već 1946. godine održala svoj prvi koncert na poljskom radiju, a odlučila se za izuzetno tešku kompoziciju “Prvi klavirski koncert Čajkovskog”, kako bi pokazala neprijateljima da nisu slomili njezin duh.

Početak pada

Göth je sve to vrijeme kontinuirano napredovao pa je, 1943. godine, imenovan Hauptsturmführerom, što je bio srednji časnički čin koji odgovara današnjem satniku. No, početkom 1944. status njegovog radnog logora Płaszów promijenio  je status u stalni koncentracijski logor te je došao pod izravnu upravu SS-Wirtschafts-Verwaltungshauptamta. Stanje u logoru se nakon toga popravilo jer su Göthove ovlasti umanjene. Bio je to početak njegova pada.

Jedna od njegovih sluškinja Helen Jonas-Rosenzweig izjavila je iduće:

Svi preživjeli su, mogu vam reći, odreda traumatizirani ljudi. Nikada, nikada, ne bih vjerovala da bi bilo koje ljudsko biće bilo sposobno za takve užase, takve strahote. Kada smo ga vidjeli, svi smo se skrivali u toaletima, gdje god smo se mogli sakriti. Ne mogu vam opisati koliko su ga se ljudi bojali.  (slobodan prijevod)

Nova ljubav preko Schindlera kao posrednika i potomstvo

Tijekom boravka u logoru upoznato je Ruth Irene Kalder, ambicioznu glumicu koja se s Göthom susrela kada je radila kao tajnica u tvornici emajliranog posuđa Oskara Schindlera u Krakovu. Schindler je svoju tajnicu doveo na večeru u njegovu kuću u Płaszówu, gdje se dogodila “ljubav na prvi pogled”. Ubrzo se ljubavnica Ruth doselila u logor. Njegova je žena Anna, čim je saznala za suprugovu nevjeru, podnijela zahtjev za razvod u Beču. Ruth je kasnije rodila njegovo dijete Monike Hertwig, a koja je napisala knjigu pod nazivom Ich muß doch meinen Vater lieben, oder? (“Moram voljeti svog oca, zar ne?”), a kasnije je pak njezina kći Jennifer Teege, čiji je otac bio Nigerijac, napisala i svoju knjigu pod nazivom Mein Großvater hätte mich erschossen (“Moj djed bi me upucao”).

Unuka Jennifer Teege. Fotografija: NPR

Kada ti tvoji sude!

Koliko je situacija bila loša pokazuje i to što su ga njegovi nadređeni smijenili s mjesta zapovjednika logora u drugoj polovici 1944. godine. Ponajprije zbog krađe židovske imovine koja je pripadala državi, ali i zbog neadekvatnog hranjenja zarobljenika, kršenja propisa koji se odnose na postupanje prema zatvorenicima i druga nedjela. Ukoliko je nacistima njegovo postupanje bilo previše okrutno, onda samo možemo zamisliti kakav je bio uistinu položaj tamošnjih zatvorenika. Početkom 1945. trebalo mu je početi suđenje, ali kako je rat napredovao i znalo se da će Njemačka biti poražena, optužbe su odbačene. Liječnici su mu u međuvremenu dijagnosticirali duševnu bolest te je smješten u mentalnu ustanovu  u Bad Tölzu u Bavarskoj, gdje je uhićen od strane američke vojske u svibnju 1945. godine.

Smrt vješanjem

Nakon rata mu je suđeno u Poljskoj u Krakovu gdje je proglašen krivim za ratne zločine te je osuđen na smrtnu kaznu vješanjem 1946. godine. Pogubljenje je izvršeno nedaleko od mjesta gdje se nalazio logor u kojem je bio “bog i batina”. Ostaci su mu kremirani i bačeni u rijeku Vislu.

Završit ćemo riječima Schindlerovog Židova, Poldeka Pfefferberga koji ga se ovako prisjetio: “Kad ste vidjeli Goetha, vidjeli ste smrt.”

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari