Vraški rođendanski poklon: Gospođo Rommel, sretan vam Dan D!

U povijesti ratovanja često se zna postavljati pitanje što bi se dogodilo da Rommel nije otišao 5. lipnja 1944., uoči invazije na Normandiju kući. Da li bi ishod rata bio isti ili drugačiji? U ovom tekstu pokušat ćemo potražiti odgovor na ovo pitanje

Kući s cipelama u ruci!

Erwin Rommel, najpoznatiji je njemački časnik Trećeg Reicha, koji je golemu popularnost stekao tijekom Drugog svjetskog rata zapovjedajući jedinicama u Africi, a gdje je dobio nadimak Pustinjska lisica. Nakon pet godina provedenih u ratu daleko od obitelji, Erwin Rommel odlučio je iskoristiti pogodan trenutak i otići kući. Vrijeme je na području Normandije toga dana bilo ne loše, već katastrofalno. S obzirom na jačinu nevremena smatralo se da do invazije neće još doći, možda i nekoliko tjedana. Kako je Rommelova voljena supruga Lucia slavila rođendan 6. lipnja 1944., Rommel je krenuo kući s pariškim cipelama kao rođendanskim poklonom za svoju ženu. Hitler je pak te noći legao oko ponoći, s izričitom napomenom da ga se ne budi. Naime, Nijemci su zbog gubitka meteoroloških postaja na Atlantiku i Grenlandu izgubili pristup dugoročnim vremenskim prognozama. U tom trenutku nije im bilo poznato ono što su Saveznici već znali, a to je da se u roku od 24 sata očekuje smirivanje vremenskih prilika. Poput Rommela veći broj zapovjedničkog kadra mislio je da nema šanse da uskoro počne invazija, zbog čega su mnogi kao i on, napustili teren na kratko. Međutim, u ranim jutarnjim satima 6. lipnja 1944. počelo je iskrcavanje u Normandiji.

Hitler kontrol frik

U ranim jutarnjim satima Rommel je pozvan da se vrati u Francusku. Bio je to vraški rođendan gđe Rommel, koji je završio i prije nego što je počeo. Problem je bio što je Hitler kao kontrol frik ograničio sposobnog Rommela i druge zapovjednike da promptno djeluju jer je zadržao ključne vojne ovlasti za sebe, a koje su bile vezane uz pokretanje oklopnih divizija. U trenutku kada se Rommel vratio u La Roche Guyon u noći 6. lipnja, deseci tisuća savezničkih vojnika vozili su se već prema unutrašnjosti uz potporu zračnih snaga. Bila je to “prava” rođendanska čestitka Rommelovoj ženi. Snage kojima je Rommel zapovijedao bile su dovoljne da uspore napredovanje, ali ne i da odbace saveznike natrag na La Manche. Bila je to osuda na očajničku obrambenu borbu protiv neprijatelja koji kontrolira more, nebo i kopno.


Udaljavanje od Hitlera

Da je Rommel bio u Normandiji rezultat bi vjerojatno bio isti, ponajprije zbog Hitlerovog kontroliranja zapovjednih vojnih ovlasti. Zapravo je pravo pitanje sljedeće: da je Hitler u slučaju invazije dao ovlasti Rommelu i drugima bi li ishod invazije bio drugačiji. Možda bi onda Nijemci pod Rommelom potukli savezničke snage, a isto tako nije nemoguće da bi pobjednik u Normandiji mogao pomoći saveznicima u svrgavanju Hitlera i okončanju rata. Poznato je kako je Rommel kao izvrstan vojni strateg i vojnik jednom prigodom izjavio:

Imamo 24 sata da zaustavimo Saveznike ako prijeđu obalu. Nakon toga nitko ih više neće zaustaviti… Rat će biti odlučen na obali…

Imao je pravo. Kad je iskrcavanje 6. lipnja 1944. godine uspjelo, Rommel je shvatio da je rat izgubljen I to je bio jedan od ključnih čimbenika u njegovom udaljavanju od Hitlera.

Odobrenje stiglo puno prekasno

Hitler je znao da bi saveznička invazija na Francusku mogla promijeniti tijek rata u Europi, zato je i počeo graditi Atlantski zid još 1942. No kada se invazija dogodila on je bio nespreman. Početkom 1944. Rommel je želio pozicionirati njemačke elitne tenkovske divizije što bliže francuskoj obali kako bi odbio savezničku invaziju kada do nje dođe jer je ona početkom 1944. godine bila više nego izvjesna. No, Hitler se s time nije složio, odlučio je zadržati većinu Panzer divizija ili drugim riječima oklopnih snaga blizu Pariza, dok je ostatak bio smješten duž južne francuske obale. Zbog ovakovog Hitlerovog nepopustljivog ponašanja Rommel je imao svezane ruke i nije mogao ništa bez Hitlerova odobrenja, a Hitler je odobrenje dao puno prekasno.

Hitler je 6. lipnja spavao do 11 ili čak 12 sati, no po buđenju nije bio popustljiv te je odbio poslati pojačanje u Normandiju jer je vjerovao da je sve to jedan saveznički trik. Katastrofalnoj situaciji je doprinjeo je i sam Jospeh Goebbels koji nije vodio računa o osiguravanju zračne podrške tako da dostupnih aviona u dovoljnom broju za pomoć u blizini nije bilo. Saveznička obavještajna služba je pak obavila sjajan posao te je spletkama uvjerila Nijemce da će se dan D dogoditi u Calaisu, na koji je Hitler položio sve adute. Osim toga Saveznici su odglumili okupljanja vojske na pojedinim lokacijama kako bi u krivom smjeru usmjerili pozornost Nijemaca. Prije Dana D velik broj njemačkih špijuna je bio uhićen i zarobljen ili pretvoren u dvostruke agente. Sve je išlo kao podmazano, bio je to fantastičan manevar za Saveznike, ali ne i Nijemce. Ovaj će Dan D promijeniti uvelike odnos Rommela prema Hitleru,  i dovesti do feldmaršalove iscenirane skore smrti, ali o tome više nekom drugom prigodom.

Pitanje: Sonja Kirchhoffer

Komentari