U totalnom kaosu masovno evakuirana djeca iz Južnog Vijetnama na izmaku Vijetnamskog rata!

Izvor: Vintage Everyday

U proljeće 1975. godine rat u Vijetnamu bližio se kraju, a Južni je Vijetnam bio na izmaku snaga. U kaosu koji je nastupio ljudi su strahovali za svoje živote i , naravno, živote svoje djece. U takvoj situaciji mnogi su se roditelji odlučili dati svoju djecu na usvajanje, kako bi im omogućili preživljavanje i bolji život. Upravo zbog te činjenica, da su uz siročad velikim dijelom evakuirana i djeca koja su imala roditelje, ova se operacija danas smatra kontroverznom.

Kaos u Saigonu. Izvor: Screenshot YouTube The Historians: Episode 6 – Operation Babylift.

Najava predsjednika Forda

Uoči sjevernovijetnamske ofenzive američki je predsjednik Gerald Ford najavio je evakuaciju vijetnamske siročadi iz Saigona 3. travnja 1975. godine. Operacija je službeno nazvana”Operacija Babylift”, a formalno je trajala između 4. i 26. travnja 1975. godine, i u njoj je evakuirano više od 3000 djece. Ova brojka se razlikuje u različitim izvještajima, no kreće se negdje oko navedenog broja.

Predsjednik Ford dočekuje djecu. Izvor: Vintage Everyday

Prvi zrakoplov poletio u tajnosti

Prvi neslužbeni let ove operacije uzletio je iz Saigona bez svjetala na pisti i formalnog odobrenja za polijetanje, odmah nakon Fordove najave već 3. travnja 1975. Iza ovog nedozvoljenog leta stajao je Ed Daly, koji je bio pilot i vlasnik zrakoplovne kompanije World Airwaysa sa sjedištem u Oaklandu. Njegovi suradnici kažu da je Ed bio osoba  koja je polazila od maksime “da su pravila tu da se krše” te je odlučio da će i prije nešto što vlada iz Washingtona da službeno odobrenje za početak evakuaciju djece, krenuti s prvim dragocjenim teretom koji je obuhvatio nešto više od 50-ro djece i dvadesetak odraslih u pratnji. Znao je da time puno riskira, ali nije ga bilo briga, viši je cilj bio u pitanju. Kako je njegov zrakoplov World Airways DC-8 poletio bez odobrenja  pri čemu su djeca bila smještena u teretnom avionu bez sjedala i bez maski za kisik uzbunili su se duhovi jer niti južnovijetnamska ni američka vlada nisu odobrile Dalyjev let.


Evakuacija u Saigonu. Izvor: Vintage Everyday

Fatalan službeni let

Nakon tog neslužbenog leta predsjednik Ford je odmah sutradan sazvao  konferenciju za novinare u San Diegu u Kaliforniji i objavio da su odobrena sredstva za prijevoz siročadi.  Sve skupa planirano je 30 letova zrakoplovima Vojnog zrakoplovstva. Cijelom je akcijom zapovijedao general-bojnik Edward J. Nash.  Na službenom letu koji je krenuo već istog dana nakon odobrenja sredstava, avion koji je poletio iz Saigona u poslijepodnevnim satima se srušio uslijed mehaničkog kvara gotovo odmah nakon polijetanja. Zahvaljujući prisebnosti pilota zrakoplov se prizemljio u rižino polje i tako spasio 176 života dok 138 osoba, od čega je bilo 78-ro djece, nije preživjelo let.

Preživjela djeca nakon pada. Izvor: Vintage Everyday

Posvajanje djece

No, vremena za tugovanje nije bilo, i letovi su nastavljeni. Nasreću ovo je bio jedini let koji nije dospio do svog odredišta. Letovi su trajali sve dok napadi nisu postali toliko snažni da su oneomogućili polijetanja. Djeca su nakon toga posvojena u razvijenim zemljama diljem svijeta, ponajviše u Sjedinjenim Državama, ali i u Australiji i Europi.  Jedna od djevojčica bila je i Kim Echols koja je danas časnica Obavještajne službe Ministarstva obrane SAD (DIA). Ona kaže da je odrasla u malenom gradiću u blizini Seattlea. Živjela je kaže sretnim i ispunjenim životom te je postizala u školi izvanredne rezultate. Nakon školovanja prijavila se za službu u Ministarstvu obrane, gdje se i zaposlila, tako da i danas radi u agenciji koja joj je omogućila bijeg i početak novog života.

Nekadašnja djeca odrasla u Sjedinjenim Državama, četrdeset godina nakon evakuacije. Izvor: Vintage Everyday.

Izuzeci koji svijet čine boljim mjestom

Iako rat budi ono najgore u ljudima, nekada se dogode i izuzeci, upravo je taj izuzetak vezan uz američkog poslovnog čovjeka Roberta Macauleya koji je saznao da vojsci nedostaje transportnih zrakoplova zbog čega je unajmio Boeing 747 te je omogućio da Saigon napusti odjednom 300 djece. Kako bi to realizirao stavio je svoju kuću na hipoteku.
Saigon je u konačnici napustilo nešto više od 3000 djece i 110 000 odraslih. Pišući ovaj članak iz perspektive roditelja, možemo zaključiti da su oni koji su svoju djecu dali na usvajanje učinili najveću moguću žrtvu koju roditelji mogu napraviti. Pravo je pitanje, a koje nam se nametnulo tijekom pisanja ovog članka, koliko je siročadi ostalo u Saigonu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari