U pet godina službovao u tri različite vojske

Tijekom poznatih iskrcavanja u Normandiji 1944. američki su vojnici zarobili njemačkog vojnika dalekoistočnog porijekla. Prvo su vjerovali da je riječ o jednom od japanskih promatrača pridruženih njemačkim oružanim snagama, ali uskoro su ustanovili da je riječ o Korejcu zbilja neobična ratnog iskustva.

Yang Kyoungjong rođen je u Koreji, ali se prije početka Drugog svjetskog rata doselio u Mandžuriju, tada pod vlašću Japanaca. Kada je 1938. izbio kratkotrajni rat sa Sovjetskim Savezom, Japanci su unovačili Yanga u svoju Kvantunšku armiju. Iduće je godine zarobljen u Bitki kod Halkin Gola u Mongoliji. Poslan je u radni logor i tamo bi vjerojatno ostao do kraja rata da Sovjeti nisu pretrpjeli enormne gubitke u borbi protiv nacističke Njemačke. Kako im je nedostajalo vojnika, Sovjeti su 1942. odlučili unovačiti tisuće ratnih zarobljenika. Jedan od njih bio je i Yang Kyoungjong. Sudjelovao je u više bitaka na Istočnom bojištu, ali je početkom 1943. ponovno zarobljen u Trećoj bitki kod Harkiva, gdje su njemačke snage Sovjetima zadale veliki poraz.

Kao i mnogim drugim zarobljenim vojnicima, Nijemci su Yangu ponudili da službuje u njihovim Istočnim bataljunima (Ostbataillone). Kao pripadnik 709. pješačke divizije Wehrmachta, poslan je u obranu poluotoka Cotentina u Normandiji, gdje su ga zarobili američki padobranci. Kako zbog jezične barijere nisu mogli komunicirati, Yang je poslan u britanski zarobljenički logor. Napokon je poslan u drugi logor u SAD-u, gdje je ostao do kraja rata. Nakon toga se nije želio vratiti u Koreju, već je do kraja života ostao živjeti u SAD-u. Nikome, čak ni vlastitoj djeci, nije pričao o svojim ratnim iskustvima.


Životna priča Yanga Kyoungjonga poslužila je kao temelj za radnju korejskog filmaMoj put (2011.).

Piše: Boris Blažina

Komentari