U kojoj su se bitki 2. svjetskog rata Nijemci i Amerikanci borili na istoj strani?

Bio je 5. svibanj 1945. godine. Hitler je već bio mrtav, a nacistička Njemačka će za svega dva dana potpisati bezuvjetnu kapitulaciju. Ipak, borbe u Europi i dalje traju. Četrnaest vojnika i jedan tenk iz 23. tenkovske bojne 12. oklopne divizije američke vojske pod zapovjedništvom satnika Jacka Leea nalazi se pod opsadom u srednjovjekovnom dvorcu Itter u sjevernom Tirolu. Na protivničkoj je strani čitava satnija Waffen-SS-a iz 17. divizije Götz von Berlichingen. Ali Amerikanci imaju potporu neobičnih saveznika.

Dvorac Itter je, naime, tijekom rata služio kao zatvor za važne političke ličnosti. Početkom svibnja 1945. tamo su se tako našli bivši francuski premijeri, ministri, tenisači, generali i sindikalni vođe. Uz njih je bio mali broj zarobljenika iz istočne Europe, koji su obavljali fizičke poslove. Jedan od njih bio je Zvonimir Čučković, zapravo agent Titovih partizana.

Iskoristivši priliku, Čučković je pod izlikom da ide obaviti jedan poslić za zapovjednika dvorca obavijestio obližnju skupinu američkih vojnika o taocima koji se nalaze u dvorcu. Nijemci su u međuvremenu pobjegli iz dvorca, tako da su kontrolu nad njime preuzeli zarobljenici. Bili su, međutim, izolirani jer su okolnim područjem još uvijek harali članovi Waffen-SS-a i Gestapoa. Stoga su poslali češkog kuhara Andreasa Krobota da potraži pomoć u obližnjem gradiću Wörglu. Tamo je naišao na skupinu od desetak Nijemaca iz regularne vojske (Wehrmachta) pod zapovjedništvom bojnika Josefa Gangla. Gangl se više nije želio boriti za naciste te je zatražio pomoć Amerikanaca kako bi zaštitio gradić i dvorac od esesovaca.

Tako su Amerikanci i Nijemci zauzeli položaje u dvorcu, a pridružio im se određen broj spomenutih bivših francuskih zarobljenika. Bilo je to ukupno svega 40-ak naoružanih ljudi i jedan tenk. Dvorac je u rano jutro 5. svibnja napala skupina pripadnika Waffen-SS-a jačine jedne satnije (100 – 150) vojnika. Napadači su dvorac gađali strojnicama i topovima, ali nisu uspjeli probiti njegove zidine. Na savezničkoj su strani jedini gubitci bili Gangl, kojeg je ubio snajperist, te američki tenk. Napokon su oko 16 sati stigla američka pojačanja i savladala esesovce. Ganglu je priređen svečani sprovod te je u njegovu čast nazvana jedna ulica u Wörglu.

Piše: Boris Blažina

Komentari