Tko su bili mameluci?

Pojam mameluk izveden je iz arapske riječimamlūk, u značenjurob ilisužanj. Isprva su se njime obilježavali ratni zarobljenici turskog ili kavkaskog porijekla koje su vladari Egipta i Perzije unovačili u svoje postrojbe. Pritom su najčešće služili kao tjelohranitelji ili vladareva osobna straža. Prvi spomen mameluka potječe iz 9. st., kada su službovali na dvoru abasidskih kalifa u Bagdadu. Kasnije su u sastav mamelučkih jedinica dolazili i ljudi koptskog, gruzijskog, grčkog, albanskog, pa i južnoslavenskog porijekla.

Specifičnost društvenog statusa mameluka očitovala se u tome da nisu imali osobnu slobodu te ih se moglo kupovati i prodavati (barem do isteka vremena tijekom kojeg su morali vršiti vojnu službu). Ipak, društveni položaj bio im je daleko iznad običnih robova, a u nekim regijama i iznad običnog pučanstva. Smatrani su odličnim ratnicima ne samo zbog obuke i opreme, već i činjenice da nisu imali rodbinskih i političkih veza, što im je omogućilo da se usredotoče isključivo na vojničke vještine. Pripadnici mamelučkih jedinica živjeli su zajedno i stoga je među njima vladao snažan osjećaj zajedništva i povjerenja.

S vremenom je pojam poprimio i nešto drugačije značenje jer su se mameluci razvili u poseban ratnički sloj (nešto poput vitezova). Taj je sloj postao toliko moćan da je u nekim slučajevima zavladao čitavim pokrajinama, pa i državama. Mameluci su na vrhunac moći došli u Egiptu sredinom 13. st. nakon što su svrgnuli dinastiju Ajubida i proglasili mameluka Ajbeka sultanom. Vrlo važno postignuće egipatskih mameluka bilo je zadavanje konačnog poraza mongolskim vojskama koje su se pokušale proširiti na teritorij Arapskog poluotoka i Egipta. Mamelučki su sultani ostali na vlasti sve do 1517., kada su Osmanlije svrgnuli posljednjeg mamelučkog sultana. Neki su mamelučki knezovi, međutim, ostali na vlasti u pojedinim egipatskim pokrajinama sve do vremena potkralja Mehmeda Alija početkom 19. stoljeća. On je grubom silom slomio moć mameluka u Egiptu, pritom ne štedeći ni njihove obitelji.

Ostale mamelučke države uključivale su Horezmijsko Carstvo (1077. – 1231.) koje je osnovala turkijska mamelučka dinastija, mamelučku dinastiju u Delhiju (1206. – 1290.) i mamelučku dinastiju pod osmanskim vrhovništvom u Iraku (1704. – 1831.).


Piše: Boris Blažina

Komentari