Tinejdžeri u borbi – Wilhelm ‘Willi’ Hübner, među najmlađim dobitnicima željeznog križa

Izvor: Rare Historical Photos

Krajem 1944. godine situacija je bila toliko loša za Nijemce da su u vojsku počeli pozivati tinejdžere u dobi od 15 godina i naviše. Svaki bi ‘klinac’ prošao obuku u Hitlerjugendu (Hitlerova mladež) kako bi se pripremio za vojnu službu. Ovi su mladi ljudi doslovno “bačeni” na bojišnicu, kada je rat već bio izgubljen. Jedan od njih je bio i Hübner.

Bitka za Lauban i željezni križ

Wilhelm Hübner je odlikovan željeznim križem druge klase u svojoj šesnaestoj godini za sudjelovanje i doprinos u bitki za Lubań. Iako su Saveznici znali omalovažiti značenje željeznog križa, on je imao veliko značenje i vrijednost za ljude koji su ga primili. U vrijeme kada je Hübneru dodijeljen križ, on je imao osam stupnjeva različitih po značenju, a tinejdžer Hübner je primo križ drugog stupnja, dakle bio je primatelj najnižeg stupnja odlikovanja. Bitka za Lubań bila je jedna od značajnijih bitaka za područje Gornje Šleske, a koja se vodila na Istočnom bojištu tijekom 1945. godine. Sovjetske snage krenule su ofenzivu kako bi zauzele ključne industrijske pogone Njemačke, a koji su se nalazili na tlu današnje Poljske. Borbe su trajale od sredine siječnja do zadnjeg dana rata u Europi 8. svibnja 1945. godine. U toj su borbi Nijemci u ožujku izvojevali pobjedu koja je bila privremenog karaktera, a predstavljena je  njemačkoj javnosti kao veliki uspjeh. Koliko je poznato Hübner se dobrovoljno prijavo na vojnu dužnost glasonoše, vojnom zapovjedniku u Lubańu. Njegov se zadatak sastojao u slanju depeša na pojedina zapovjedna mjesta, a bio je zaslužan za raspodjelu namirnica i streljiva na teritoriju koji je sezao do prve crte bojišnice, što znači da je često bio izložen velikoj životnoj opasnosti.

Odlikovanja u stilu Napoleona

Upravo je ova bitka poslužila kao propaganda, koja je trebala ojačati moral nacije na samom kraju rata. Hitler je shvatio moć i važnost odlikovanja i njima se obilato služio, baš poput Napoleona. Joseph Goebbels je posjetio grad Lubań 9. ožujka, kako bi održao govor o bitci i odlikovao zaslužne vojnike. Hübner se iskazao u borbi, zbog čega ga je Goebbels odlikovao, naravno, pred kamerama. Bila je to vrlo nemilosrdna bitka u kojoj Nijemci nisu uzimali zarobljenike. Ujedno je to bila posljednja veća pobjeda njemačkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Bitka za grad je trajala između 1. i 8. ožujka 1945. Nekoliko dana kasnije Hübner je otišao u Berlin, gdje je dobio novu uniformu te je zajedno s ostalim nagrađenim pripadnicima Hitlerove mladeži ručao sa samim Hitlerom u njegovom skloništu.


Život poslije odlikovanja

Nekim čudom dječak je preživio rat te je nakon rata postao dobar mehaničar. Ostao je živjeti u Njemačkoj, u kojoj je dočekao smrt u poznoj životnoj dobi u 2010. godini.

Ipak, mnogi nisu bili te sreće i bili su zadnje i nepotrebne žrtve u “brodu” koji je već bio duboko ispod površine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari