Tinejdžeri u borbi – Wilhelm ‘Willi’ Hübner, među najmlađim dobitnicima željeznog križa

Izvor: Rare Historical Photos

Krajem 1944. godine situacija je bila toliko loša za Nijemce da su u vojsku počeli pozivati tinejdžere u dobi od 15 godina i naviše. Svaki bi ‘klinac’ prošao obuku u Hitlerjugendu (Hitlerova mladež) kako bi se pripremio za vojnu službu. Ovi su mladi ljudi doslovno “bačeni” na bojišnicu, kada je rat već bio izgubljen. Jedan od njih je bio i Hübner.

Bitka za Lauban i željezni križ

Wilhelm Hübner je odlikovan željeznim križem druge klase u svojoj šesnaestoj godini za sudjelovanje i doprinos u bitki za Lauban (Lubań). Iako su Saveznici znali omalovažiti značenje željeznog križa, on je imao veliko značenje i vrijednost za ljude koji su ga primali. U vrijeme kada je Hübneru dodijeljen križ, on je imao osam stupnjeva različitih po značenju, a naš je tinejdžer primo križ drugog stupnja, dakle bio je primatelj najnižeg stupnja odlikovanja. Bitka za Lauban bila je jedna od značajnijih bitaka za područje Gornje Šleske, a koja se vodila na istočnom bojištu tijekom 1945. godine. Sovjetske snage krenule su ofenzivu kako bi zauzele ključne industrijske pogone Njemačke, koji su na tlu današnje Poljske. Borbe su trajale od sredine siječnja do zadnjeg dana rata u Europi 8. svibnja 1945. godine. U toj su borbi Nijemci u ožujku izvojevali pobjedu koja je bila privremenog karaktera, a predstavljena je  njemačkoj javnosti kao veliki uspjeh. Koliko je poznato Hübner se dobrovoljno prijavo na vojnu dužnost glasonoše, vojnom zapovjedniku u Labanu. Njegov se zadatak sastojao u slanju depeša na pojedina zapovjedna mjesta, a bio je zaslužan za raspodjelu namirnica i streljiva na teritoriju koji je sezao do prve crte bojišnice, što znači da je često bio izložen velikoj životnoj opasnosti.

Odlikovanja u stilu Napoleona


Upravo je ova bitka poslužila kao propaganda, koja je trebala ojačati moral nacije na samom kraju rata. Hitler je shvatio moć i važnost odlikovanja i njima se obilato služio, baš poput Napoleona. Joseph Goebbels je posjetio grad Lauban 9. ožujka, kako bi održao govor o bitci i odlikovao zaslužne vojnike. Hübner se iskazao u borbi, zbog čega ga je Goebbels odlikovao, naravno, pred kamerama. Bila je to vrlo nemilosrdna bitka u kojoj Nijemci nisu uzimali zarobljenike. Ujedno je to bila posljednja veća pobjeda njemačkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Bitka za grad je trajala između 1. i 8. ožujka 1945. Nekoliko dana kasnije Hübner je otišao u Berlin, gdje je dobio novu uniformu te je zajedno s ostalim nagrađenim pripadnicima Hitlerove mladeži ručao sa samim Hitlerom u njegovom skloništu.

Život poslije odlikovanja

Nekim čudom dječak je preživio rat te je nakon rata postao dobar mehaničar. Ostao je živjeti u Njemačkoj, u kojoj je dočekao smrt u poznoj životnoj dobi u 2010. godini. No, mnogi nisu bili te sreće i bili su zadnje i nepotrebne žrtve u “brodu” koji je već bio duboko ispod površine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari