Talijansko–etiopski ratovi: I. rat

Unatoč financijskim problemima u državi, Talijani su se odlučili vojnom silom primorati Etiopljane na poslušnost. Nadali su se da će Etiopija biti lak plijen ne samo zbog svoje tehnološke zaostalosti već i animoziteta između cara i pojedinih plemenskih poglavara. Ispostavilo se da su bili u krivu.

axePrvi Talijansko-etiopski rat (Talijansko-abesinski rat) izbio je 15. prosinca 1894. godine. Talijanski kralj bio je Umberto I. Savojski. Talijani su tada prešli rijeku Mareb i ušli u regiju Tigraj na granici s Eritrejom. Iako su očekivali potporu lokalnih aristokrata, niti jedan od njih nije prešao na njihovu stranu. Usto nisu računali na to da je Menelik prije rata lukavo prikupio veliku količinu oružja od kolonijalnih sila (uključujući Italiju). Naime, svaka je od njih namjeravala osujetiti moć suparnika šaljući potajno Etiopljanima oružje. Drugi razlog slanja pomoći bila je želja da suzbiju mahdiste (muslimanske pobunjenike) u susjednom Sudanu koji su zadavali mnogo problema britanskim kolonijalnim vlastima, a povremeno i talijanskim.

Prvi okršaj dogodio se kod talijanske tvrđave blizu mjesta Halai u Talijanskoj Eritreji koju su napali pobunjeni Etiopljani. U blizini se nalazila talijanska vojska za koju Etiopljani nisu znali, tako da su Etiopljani tijekom juriša na tvrđavu napadnuti s leđa. Rezultat je bio temeljiti poraz pobunjenika. Talijani su zatim okupirali Aduu, glavni grad pokrajine Tigraj. U siječnju 1895. Etiopljani su izveli protunapad na teritorij Talijanske Eritreje. Oko 19 000 etiopskih ratnika (12 000 naoružanih puškama, 7000 samo hladnim oružjem) napalo je gradić Coatit (Quatit), gdje ih je dočekao 171 Talijan i 3712 askara (vojnika unovačenih iz lokalnog stanovništva) s četiri brdska topa. Talijani su nakon dugih borbi – u kojima su Etiopljani zamalo pregazili talijanski stožer – na kraju odnijeli pobjedu te zadali znatne gubitke Etiopljanima, glavnina kojih se ipak spasila bijegom pod okriljem magle i noći. Talijani su postali uvjereni da je Etiopljane lako pobijediti.

Nakon tih okršaja uslijedilo je zatišje, tijekom kojeg je Menelik prvo zatražio pomoć Francuza, no ovi su ga glatko odbili te su s Talijanima sklopili dogovor o podjeli interesnih sfera u Africi. Sve druge europske sile također su ga odbile, izuzev Rusije. Menelik je u Sankt Peterburg poslao biskupa i nekoliko knezova (etiopski ras) na pregovore. Ruski je car dostavio ograničenu materijalnu i tehničku pomoć. Novi porezni sustav, koji je Menelik nedavno uveo, omogućio mu je da kod prijestolnice Adis Abebe okupi vojsku od gotovo 200.000 ljudi, od kojih je više od pola bilo naoružano modernim puškama.


Piše: Boris Blažina

Više o temi:

Talijansko – etiopski ratovi: kako je pokorena posljednja neovisna afrička država

Komentari