Rat i pljačka idu ruku pod ruku ili kako su se Orci dočepali skitskog blaga!

Vojnik iznosi vreću s predmetima iz Muzeja u Melitopolju. Izvor: Facebook/Petro Andriushchenko

Svjedoci smo brojnih pljački koje su se u našoj zemlji dogodile, primjerice, tijekom Domovinskog rata, a još više i nakon njega, no ovdje ćemo se pozabaviti krađama umjetnina koje se trenutačno događaju. Obično kada se govori o pljački umjetnina, prva asocijacija je vezana uz nacističku Njemačku i organizirano otimanje židovskih umjetnina. O pljačkama umjetnina mogle bi se ispisati nepregledne stranice, a one danas dobivaju nove retke s ratom u Ukrajini. Poznato je da je Sovjetski Savez sudjelovao u krađi umjetnina tijekom Drugog svjetskog rata, što je bilo okarakterizirano kao reakcija na njemačku pljačku, no povijest se neprestano ponavlja. Zanima li vas što se u ovom trenutku događa s ukrajinskim povijesnim blagom, pročitajte idući članak.

Skitski ratnici skalpove koristili kao rupčiće

Skitski artefakti neprocjenjive vrijednosti, koji se čuvaju u Melitopolju, ukradeni su od strane ruskih snaga, priopćilo je glavno tužiteljstvo Ukrajine. Artefakti čija se starost procjenjuje na 2300 godina su ukradeni iz Melitopoljskog muzeja na jugoistoku Ukrajine. Arheolog sa Sveučilišta u Oxfordu Barry Cunliffe kaže da su strašni skitski ratnici harali Europom i Azijom, u vrijeme dok je cvjetala grčka kultura na jugu, konkretno između 800. i 300. godine pr. Krista , a iza sebe su ostavili gomilu vrijednih predmeta, među kojima se posebno ističu brojni nalazi od zlata. Ova je kultura ostala poznata, i po tome što je koristila skalpove ubijenih neprijatelja kao rupčiće za nos. Herodot je opisao da su omekšane skalpove vješali na uzde svojih konja, a tko je imao veći broj takvih rupčića bio je veća ‘faca’ od ostalih.

Dio skitskog blaga. Izvor: NV The New Voice of Ukraine.

Pljačka potvrđena 

Bivši gradonačelnik Melitopolja, grada od oko 150 000 duša, barem ih je toliko bilo prije ulaska Rusa u grad, Ivan Fedorov je komentirao pljačku rekavši da su se Orci dočepali skitskog zlata. Naime on je otet po ulasku Rusa u grad i smijenjen. Krađu je potvrdila i Leila Ibrahimova, ravnateljica muzeja u intervjuu koji je dala za New York Times, a koja je doživjela sudbinu sličnu Fedorovoj. Ibrahimova je navela da je osoblje hrabro sakrilo muzejske predmete, no da je novo imenovani ravnatelj muzeja od strane Rusa, otvorio vojsci put do zlata. Pretpostavlja se da će ono biti preseljeno na Krim, no što će se s tim dragocjenostima uistinu dogoditi upitno je.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari