Pogledajte planove srpskih agresora o osvajanju Hrvatske

Ovi dokumenti bjelodano dokazuju da je agresor na Hrvatsku imao točno razrađen plan o osvajanju teritorija i stvaranju tzv. Velike Srbije.

piše: Dražen Krajcar

Donosimo vam detaljan prikaz planova srpskih agresora na Hrvatsku koji su za cilj imali osvajanje teritorija te stvaranje tzv.Velike Srbije.

Ovu prezentaciju napravio je vojno-obavještajni analitičar i umirovljeni časnik HV-a Ivica Markota, a korištena je u Haguod strane obrane generala Gotovine. Ovi dokumenti bjelodano dokazuju da je agresor na Hrvatsku imao točno razrađen plan o osvajanju teritorija i stvaranju tzv.Velike Srbije.

Slide2


Velikosrpska ideja, koja korijenje vuče još iz 19. stolječa i plana Ilije Garašanina, a koja je dodatno razrađena u Memorandumu SANU.a krajem 1980-ih, predviđala je da se u sklopuVelike Srbije pripoje teritoriji Hrvatske do linije Virovitica – Karlobag te cijela Bosna i Hercegovina (naravno podrazumijeva se da bi u sklop tedržave ušli i Crna Gora i Makedonija).

U skladu s tim megalomanskim idejama napravljen je i plan kako osvojiti zamišljene teritorije te ih uklopiti uNebesku Srbiju.

Slide4

Prije izvršenja samog plana organizirana je žestoka promidžbena djelatnost koja je hrvatske Srbe (iako, na sreću, ne sve) uvjerila da im prijeti pokolj od povampirenih ustaša. Slijedom toga lokalni Srbi u nekadašnjoj Vojnoj Krajini su uzeli oružje u ruke te sa tog prostora pobili i istjerali sve nesrpsko pučanstvo. Istovremeno slične akcije poduzete su i na području Slavonije s posebnim naglasgom na Vukovar.

Tijekom 1991. godine JNA je u suradnji sa vojnim jedinicama tzv. Republike srpske Krajine krenula u otvorenu agresiju na Hrvatsku te je do kraja svibnja 1992. godine uspjela okupirati skorom trećinu našeg teritorija.

Slide5

Iako je trećina hrvatskog teritorije bila pod okupacijom neprijatelj nije uspio u cijelosti osvojiti planirano što se dobro vidi iz planova i aurentičnih dokumenata JNA o okupaciji Srednje Dalmacije koje donosimo u sljedeći nastavcima.

Komentari