Podrijetlo piratske zastave

Crna zastava s bijelom lubanjom i prekriženim kostima, na engleskom poznata kao Jolly Roger (hrv. veseli Roger), u današnjoj je svijesti čvrsto povezana s piratima. I doista, mnogi povijesni pirati i gusari upotrebljavali su takvu zastavu, često uz određene izmjene kako bi je personalizirali (npr. prekriženi mačevi umjesto kostiju, dodavanje elemenata, različit prikaz lubanje…).
Ali odakle potječe ta zastava? Iako se prvi put pojavila na Karibima u 17. stoljeću, zlatnom dobu piratstva, ona je postala univerzalnim simbolom pirata tek oko 1700. godine. Do tada je većina pirata vješala jednostavnu crnu zastavu. Njezino je značenje bilo upozorenje protivniku da mu neće pokazati milost ako se odmah ne preda. Kasnije su nadodane lubanja i kosti kao simbol smrti, a na nekim se zastavama našao i pješčani sat – upozorenje da se bliži kraj. Ako bi ignorirali crnu zastavu, nju bi zamijenila crvena zastava, znak da više nema milosti i slijedi borba na smrt. Zastava je vremenom postala toliko zloglasna da je njeno posjedovanje bilo dokaz kriminalnosti neke osobe.
Zašto se zastava zove veseli Roger? Postoji nekoliko teorija. Prema jednoj, dolazi od arhaičnog naziva za veselog i bezbrižnog čovjeka. Prema drugoj, riječ je o iskrivljenom francuskom izrazu jolie rouge (hrv. crvena i lijepa) koji možda aludira na opisane crvene zastave. Postoje i tvrdnje da je nazvana prema kralju Rogeru II. od Sicilije, templaru koji je prema predaji na svojem brodu izvjesio takvu zastavu.

Piše: Boris Blažina

Komentari