Pet zanimljivosti o Korejskom ratu

HistoryNet

Nakon napada Sjeverne Koreje na Južnu Koreju Vijeće sigurnosti UN-a ne samo da je osudilo agresiju već je i pokrenulo obranu Južne Koreje.

Pyongyang nekada u vlasti Amerikanaca!

Većini nije poznato da Sjeverna Koreja ima više energije i rudnih bogatstava od Južne Koreje, kao i da je  prije Drugog svjetskog rata bila razvijeniji dio Koreje. Na kraju Drugog svjetskog rata stvari su se u potpunosti promijenile, Sjeverna Koreja je došla pod vlast Sovjeta dok je Južna bila pod američkim protektoratom, što je utjecalo na njen kasniji ubrzani razvoj. Kada je započeo Korejski rat američke i južnokorejske snage zauzele su Pyongyang 19. listopada 1950. godine. Ipak, američka je vlast tu bila kratkog vijeka jer su se Kinezi uključili u rat krajem studenog 1950., nakon čega su vrlo brzo Amerikanci “izbačeni” iz grada. Sve skupa u gradu su bili osam tjedana.

Žestoko bombardiranje Sjeverne Koreje

Američki zrakoplovi su u tri godine Korejskog rata (1950.-1953.) ispustili više bombi na ovom području nego što su ih tijekom cijelog Drugog svjetskog rata bacili na čitavu regiju Tihog oceana. Računa se da je na područje Sjeverne Koreje bačeno više od 635 tona bombi, dok ih je na cijelu regiju Tihog oceana u Drugom svjetskom ratu bačeno oko 500 000 tona bombi. O dosegu tih razaranja svjedočili su međunarodni promatrači i američki ratni zarobljenici u Sjevernoj Koreji koji su naveli da gotovo da nema važnije zgrade koja nije uništena u bombardiranju. Kako Sjeverna Koreja nije čuvala podatke o svojim postradalima u bombardiranjima, broj poginulih u zračnim napadima, prema dokumentaciji sačuvanoj u ruskim arhivima, iznosio je vise od 280 000 osoba.


Rat koji službeno nije završio

Šesnaest zemalja  i SAD-e priskočile su u pomoć Južnoj Koreji u sklopu misije Ujedinjenih naroda, u trenutku kada je došlo do sjevernokorejske invazije na Južnu Koreju. Kineske trupe intervenirale su pak na strani Sjeverne Koreje. Rat je izbio 25. lipnja 1950., kada su sjevernokorejske snage ušle na područje južne Koreje prešavši granicu 38 paralele, a koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju. Primirje je potpisano 27. srpnja 1953., a zapravo ovaj rat nije nikada okončan jer nije došlo do sklapanja konačnog mirovnog ugovora.

Upotreba lovačkih zrakoplova

Lockheed F-80 Shooting Stars mali su i okretni lovački avioni koji su prvi puta ušli u upotrebu još krajem Drugog svjetskog rata (1945.). Međutim, u borbama u duhu onih iz Top Guna su se okušali tek u Korejskom ratu. Amerikanci su u Koreji upotrijebili  varijante F-80C i RF-80. No, pokazalo se da su ovi lovački avioni inferiorni u odnosu na MiGove, pa će vrlo brzo model F-80 zamijeniti znatno napredniji i sigurniji F-86 Sabre.

SAD-e nikada nije objavio rat Koreji

Tehnički gledano SAD nikada nisu objavile rat Koreji. Prema Ustavu SAD-a samo američki Kongres može objaviti rat drugoj naciji. Kada je predsjednik Harry Truman poslao vojsku u Koreju to je učinio na traženje Vijeća sigurnosti UN-a. Amerikanci su bili jedna od brojnih zemalja koje su se tom pozivu odazvale. U američkom Nacionalnom arhivu zabilježeno je da je ovdje bila riječ o policijskoj akciji. Takve akcije postaju obrazac američkih intervencija diljem svijeta (Vijetnam, Irak, Afganistan i dr.). Poigravanje s karakterizacijom ovih sukoba vrlo je osjetljiva tema jer se na taj način pod krinkom policijskih akcija vode ratovi diljem svijeta, koje se onda ne tretiraju ratovima zbog čega im za njihovo pokretanje nije potrebno odobrenje Kongresa. Mary Duzdiak, stručnjakinja za vanjsku politiku, u svojoj je kolumni za Washington Post 2019. godine napisala: “Korejski rat pomogao je da se omogući vječni rat ovog stoljeća”.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari