Operacija Paukenschlag – njemački napad na SAD

Svima je poznato da su u Drugom svjetskom ratu njemačke podmornice vrebale u Atlantiku, spremne da potope brodove koji su iz Amerike u Europu prevozili dragocjeni ratni materijal. Obično si ljudi predočavaju da su podmornice najviše djelovale oko Grenlanda ili bliže Europi, ali u stvarnosti su se znale primaknuti mnogo bliže istočnoj obali SAD-a.

Jedan od takvih slučajeva bila je operacija Paukenschlag. Nijemci su još prije početka Prvog svjetskog rata kreirali planove o napadu podmornicama na SAD. Ti su planovi ponovno oživjeli neposredno prije početka Drugog svjetskog rata. Admiral Karl Dönitz još je kao mladić razmatrao planove o napadu na SAD, a nakon što je Japan napao SAD 7. prosinca 1941., vidio je Dönitz priliku da izvede dugo priželjkivanu akciju. Iako je za pothvat tražio 12 najnovijih podmornica Tip IX, stavljeno mu je na raspolaganje svega šest, a jedna od njih nije mogla krenuti zbog mehaničkog kvara. Ostale su u tajnosti prešle Atlantik, stigavši do istočne obale SAD-a u razdoblju od 16. do 24. prosinca. Kapetanima su uručene tajne naredbe koje su trebali otvoriti nakon što dođu blizu američke obale. Nisu imali precizne karte obale, već samo turističke vodiče o američkim priobalnim gradovima.

Amerikanci su bili potpuno nespremni. Nijemci su napadali veće brodove te ih potapali bez ikakve ozbiljne opozicije s američke strane, a broj podmornica bio je u stalnom porastu. Učinkovitost podmornica vidljiva je iz činjenice da je tijekom svega tri dana u jednom sektoru gdje su patrolirala tri lovca na podmornice potopljeno 14 trgovačkih brodova s ukupno 90.500 tona istisnine. Lovci ne samo da nisu potopili niti jednu podmornicu, već ih nisu ni primijetili. Podmornice su u ljeto iduće godine iskrcale i osmoricu sabotera koji su imali zadaću postaviti eksplozive na nekoliko lokacija u Chicagu i New Yorku. Ukupno je do kraja lipnja 1942. u operaciji sudjelovalo 40 podmornica koje su potopile više od 400 brodova s dva milijuna tona ratne opreme, prilikom čega je poginulo oko 5000 američkih i savezničkih mornara. Nijemci su izgubili samo tri podmornice.

Piše: Boris Blažina


Komentari