Odvažan nizozemski napad izazvao paniku u Londonu

Godine 1667. bjesnio je Drugi englesko-nizozemski rat. Bilo je to vrijeme žestokih suparništva među europskim silama za prevlast nad pravcima unosne pomorske trgovine. Prethodne su godine Englezi uspjeli Nizozemcima nanijeti poraz kod otoka Vlielanda te im uništiti više od stotinu trgovačkih brodova. Međutim, engleski kralj Karlo II. morao je zbog financijskih nedaća opozvati flotu. Vjerovao je da ni Nizozemci nemaju sredstava za nastavak rata te je započeo mirovne pregovore. Glavnina engleske flote nalazila se usidrena kod Chathama, njihove glavne mornaričke baze. Većina brodova nije bila spremna za borbu. Država je mornarima već dugovala nekoliko plaća pa se nisu bili voljni ozbiljno boriti.

Nizozemci su, međutim, pod zapovjedništvom slavnog admirala Michiela de Ruytera u lipnju 1667. pripremili smjeli i izvrsno planirani prepad. Krećući se pod okriljem magle, prvo su bombardirali i zatim osvojili gradić Sheerness na obali grofovije Kent (jugoistočna Engleska). Unatoč opasnosti koje su predstavljali plićaci i pješčane sprudovi, plovili su uz rijeke Temzu i Medway (zato se ova akcija katkad naziva Prepad na Medway). Pritom su im od velike koristi bila dvojica engleskih prebjega koji su dobro poznavali opasnosti rijeka. Napali su gotovo bespomoćnu englesku flotu i razmijenili paljbu s obalnim utvrdama.

Englezi su izgubili 13 ratnih brodova, a dva su im zarobljena, uključujući admiralski brod Royal Charles, ponos engleske mornarice. Nizozemci nisu izgubili niti jedan brod osim nekolicine brandera, brodova natovarenih zapaljivim tvarima koje se zapalilo i puštalo na protivničke brodove. Vijest o napadu proširila se do Londona te izazvala veliku paniku. Proširile su se glasine da Nizozemci prevoze francusku vojsku s namjerom osvajanja Londona pa su mnogi imućniji građani pobjegli iz grada. Neki engleski vojnici, već mjesecima bez plaće, iskoristili su priliku kako bi pljačkali vlastite seljake. Rat je tako završen u nizozemsku korist. Bila je to jedna od najbolje izvedenih pomorskih akcija u povijesti i jedan od najvećih poraza engleske mornarice.

 

Piše: Boris Blažina

Komentari