Nevjerojatna priča: Dječak koji je postao najmlađi časnik u američkoj  vojsci!

Fotografija: The Hight Ground at Gettysburg

Ne znamo jeste li čuli za citat američkog predsjednika Herberta Hoovera koji glasi  ovako:

Stariji ljudi  objavljuju rat. Ali mladost je ta koja se mora boriti i umrijeti.  

Upravo ćemo se u današnjem članku pozabaviti najmlađim vojnikom u povijesti vojske Sjedinjenih Država. U vrijeme Američkog građanskog rata između 1861. i 1865. vojnici su velikim dijelom bili djeca, no ono što današnjeg junaka priče razlikuje od ostalih mnogobrojnih dječaka u vojsci billo je i to što je bio znatno  mlađi od ostalih. Prema statistikama smatra se da su dječaci činili 20 posto ondašnjeg vojničkog kadra. Ova su djeca odrađivala neke manje zahtjevne zadatke kao izviđači, bubnjari, a zbog nezahtjevnosti svojih uloga uglavnom su danas pali u zaborav.

Bijeg od kuće

Dječak iz ove  priče, Johnny Clem, rođen je davne 1851.  godine. Nakon što mu je majka poginula u željezničkoj nesreći bježi od kuće i odlučuje se prijaviti u vojsku. Njegova je prijava uslijedila nakon što je Lincoln pozvao volontere da se pridruže vojsci Unije. Iako su ga odbili zbog njegove dobe i rasta, dječak nije imao kamo pa se ‘prikrpao’ vojnicima  22 postrojbe Michigan. Johnny Clem se nije dao pa su na kraju zaključili da im nema druge nego da ga uzmu za maskotu postrojbe i bubnjara. Zbog svoje neustrašivost, što se može pripisati hrabrosti mladosti u kojoj se ne razmišlja da metak može “nositi” tvoje ime, postaje najmlađi časnik zabilježen u američkoj vojnoj povijesti.  Kao vojnik dobiva mjesečnu plaću od 13 dolara te obećanje da će za dvije godine, naravno ako poživi toliko, dobiti službenu prijavu kao vojnik.


Legenda o nadimku

Vrlo brzo je dobio nadimak  Johnny Shiloh jer je navodno u ovoj važnoj bitci služio kao bubnjar. Kako se bitka zbila još u travnju 1862., četiri mjeseca prije osnutka postrojbe 22 Michigan, ovaj je nadimak očito dobio iz nekih drugih razloga. U bitci kod Shiloha vojska Unije je dobila nadzor nad rijekom Mississippi. Uglavnom legenda kaže da je služeći kao bubnjar u toj bitci, geler probio njegov bubanj te ga onesvijesito, a nakon čega su mu ostali vojnici priskočili u pomoć. Danas povjesničari smatraju da je legenda prije potekla iz popularne pjesme Američkog građanskog rata koju je napisao i uglazbio William S. Hays, a koja je nosila naziv The Drummer Boy of Shiloh.

Trenutak slave

Kasnije je sudjelova kao bubnjar u bitci kod  Chickamauge, koja se smatra jednim od najvećih poraza vojske Unije u ovom ratu. Tijekom povlačenje Unije jedan od časnika ga je prezrivo tražio predaju, a mali Johnny je pak pokazao da s njim nema šale te ga je upucao, nakon čega se mirno vratio u svoje redove. Kasnije je se ispostavilo da je pucanj ubio časnika, što je dovelo do njegova napredovanja u vojsci. Konkretna bitka se zbila u rujnu 1863. godine, i u tom trenutku je dječak imao 12 godina.
Vrlo brzo je nakon toga zarobljen, već u listopadu 1863. Jonnyju su oteli uniformu prilikom zarobljavanja što ga je pogodilo kao neka vrst osobne sramote. Međutim, uskoro je došlo do razmjene zarobljenika pa se on tako uspio vratiti na stranu Unije. U tom međuperiodu je Konfederacija iskoristila njegovo dječje lice da ismije Uniju koja je tako jadna da uzima bebe u vojsku. Naravno, da je to negativno utjecalo na Johnnyjev moral, ali jednostavno se nije dao i nastojao je suprotno uvjerenju svih oko njega dokazati da je odrastao.

Fotografija: Wikipedia

Dva puta ranjen

Sve skupa Johnny je ranjen u borbi dva puta, a 1864. je otpušten da bi nakon toga završio srednju školu te se ponovno potom vratio u vojsku. Uslijedilo je stalno napredovanje u američkoj vojsci. Nakon umirovljenja posebnim kongresnim aktom 1916. odlikovan je i činom generala. Ovaj je vojnik umro u poznoj životnoj dobi od osamdeset i pet godina 1937.

Fotografija: Wikipedia

Prema današnjim izračunima na strani Unije i Konfederacije zajedno je sudjelovalo između 250 000 i 420 000 dječaka mlađih od 18 godina. Od tog broja njih je čak 100 000 bilo mlađe od 15 godina. Johnny Clem je imao hrabrosti i sreće i nije se suočio s metkom koji bi mu zauvijek presudio, te je napravio odličnu vojnu karijeru.

 

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari