Nepoznate činjenice iz Drugog svjetskog rata: Ludi let ispod Eiffelovog tornja!

O Drugom svjetskom ratu podosta pišemo, no danas ćemo započeti serijal o manje poznatim stvarima o inače poznatom ratu. Ne znamo jeste li čuli za američkog pilota Williama Overstreeta Mlađeg koji se našao u okršaju s njemačkim zrakoplovom iznad Pariza u proljeće 1944. godine. Uglavnom, Overstreet je ostao najpoznatiji po svojoj solo potjeri za njemačkim zrakoplovom, i ukoliko vas zanima ovaj ludi podvig zavirite u tekst koji smo danas pripremili za vas.

Kako se riješiti dosadnjakovića za repom?

Overstreet je pilotirao superiornim lovačkim američkim zrakoplovom P-51B Mustangom loveći njemački zrakoplov Messerschmitt Bf 109, koji je uz Focke-Wulf Fw 190 bio okosnica Luftwaffeovih snaga. Toga dana, nije poznat točan datum, Overstreet je bio na dužnosti u blizini Pariza kada ih je napala skupina njemačkih lovačkih zrakoplova. Nakon što je većina protivničkih zrakoplova prekinula napad, borba između Overstreeta i Nijemca se zahuktala i nastavila.

P-51B Mustang

Pilot njemačkog zrakoplova se nadao da će se letom iznad Pariza riješiti dosadnjakovića koji mu je stalno bio za repom. Stvar će, barem se tako nadao, riješiti snažna njemačka protuzračna obrana smještena uokolo grada. U letu koji nalikuje na one iz akcijskih filmova, a koji uvijek u sebi nose notu SF-produkcije, američki je pilot slijedio let Nijemca ispod Eiffelova tornja te ga je pri tome više puta pogodio. Nakon toga njemački se zrakoplov srušio, a Overstreet je trebao još “samo” izvući živu glavu. Kako bi izbjegao njemačku protuzračnu obranu letio je izuzetno nisko i punom brzinom iznad rijeke Seine. Taj je niski let nad Parizom, kažu, djelovao ohrabrujuće na građane Pariza, kao i na pripadnike pokreta otpora da krenu u intenzivnije akcije protiv okupatora.


Messerschmitt Bf 109

Najviše odlikovanje

Za one koji nisu čuli za ovog ludo hrabrog pilota, treba nadodati da je on za vrijeme svoje respektabilne službe u 357-oj eskadrili zračnih američkih snaga nagrađen brojnim medaljama. Za ovaj je junački čin Overstreet dobio od francuskog veleposlanika u SAD-u Pierrea Vimonta najviše francusko vojno priznanje, orden Legije časti u lipnju 2009. godine. Francuzi su dugo čekali s odlikovanjem, ali je barem ovaj američki pilot doživio njen primitak. Umro je četiri godine kasnije.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari