Select your Top Menu from wp menus

03.01.

Meiji Veliki obnovio Japansko Carstvo (1868.)

Meiji Veliki obnovio Japansko Carstvo (1868.)

Japansko je Carstvo bilo zatvoreno za inozemce još od sredine 17. stoljeća. Međutim, na japanske otoke pristizalo je sve više europskih i američkih brodova. Kako bi se što bolje Carstvo zaštitilo od stranaca, provedena je izmjera čitave japanske obale. U državi je vladao šogunat, što znači da je car bio vladar samo de iure. Pravi vladar bio je šogun iz dinastije Tokugawa, koji je vladao kao diktator. 

Godine 1854. u Zaljev Edo uplovio je američki zapovjednik Perry. Japan je uvidio da se ipak barem djelomično mora otvoriti svijetu. Protiv toga pobunili su se oni veleposjednici (hanovi) koji nisu bili uključeni u upravljanje zemljom. Nakon što je 15. šogun stupio na vlast, veleposjednici su se ujedinili i krenuli srušiti dinastiju Tokugawa. Novi šogun je predao vlast, a veleposjednici su uz pomoć dvorskog plemstva 3. siječnja 1868. uspostavili carsku vlast, ali bez dinastije Tokugawa. Šogun je mobilizirao vojsku i krenuo srušiti novu vlast. Tako je počeo rat. Završit će ukidanjem šogunata i uspostavom nove vlade. Novi car postao je Meiji, prema kojem se ovaj prevrat naziva Revolucija Meiji.

Nova vlada je najprije funkcionirala na stari način te se sastojala od predstavnika veleposjednika i dvorskog plemstva. Novost je bila u tome da su u vladu ušli i sposobni ljudi iz nekadašnjeg carskog dvora. Ideološki su bili podijeljeni u dvije skupine. Imperijalisti su pokušali održati zatvorenost Japana, dok su progresivni pokušavali progurati unutarnje reforme. Najvažnija reforma bilo je ukidanje staleža. Počelo se govoriti o modernizaciji prava te predstavnicima naroda. Kao uzor često su uzimali Njemačko Carstvo. Prvi ustav donesen je 1885. na temelju europskih predložaka. 

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci