Kondotjer – notorni talijanski plaćenik

Plaćenici su bili česta pojava u srednjovjekovnoj Europi. Najrazvijeniji plaćenički sustav nastao je u Italiji, domovini poznatih kondotjera. Pojam kondotjer izveden je iz talijanske riječicondotta i odnosi se na ugovor između plaćeničkog vođe i grada ili države. Riječkondotjeri obično se odnosi na zapovjednike srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih plaćeničkih družina u Italiji.

Prvi kondotjeri pojavili su se već krajem 13. stoljeća, a tijekom iduća dva stoljeća uzdigli su se kao karakteristična pojava na talijanskoj vojnoj sceni. Tijekom 14. stoljeća plaćeničke družine sastojale su se uglavnom od stranaca iz Španjolske, Njemačke, Švicarske, Ugarske, Flandrije i Francuske, ali krajem istog stoljeća počeli su prevladavati Talijani. Kondotjeri su tad postali okosnica vojne sile politički razjedinjenih talijanskih državica. Počeli su se koristiti vojnom snagom kako bi stekli političku nadmoć nad gradovima koji su ih bili unajmili.

Ugovori s kondotjerima postajali su složeniji i standardizirani. Precizirali su veličinu plaćeničke vojske, plaće, način plaćanja, uvjete i trajanje službe, kompenzaciju u slučaju invalidnosti… Često se, međutim, dogodilo da bi jedna strana prekršila ugovor – kondotjeri su postali notorni po mijenjanju strana tijekom sukoba, a gradovi su katkad ugovorom namamili plaćenike kojih su se bojali ili u koje nisu imali povjerenja i pokušali ih se riješiti. Odatle potječe preneseno značenje ove riječi na hrvatskom – njome se označava nekoga tko je spreman boriti se za bilo koga, samo ako je dobro plaćen. Važnost kondotjera naglo je pala krajem 15. stoljeća.

Više o kondotjerima i njihovoj vojnoj opremi pročitajte u 15. broju časopisa History.info.

Piše: Boris Blažina


Komentari