Kako pobijediti Hitlera hormonima?

U Drugome svjetskom ratu suprotstavljene su strane pokušavale osmisliti plan kojim bi uz što manje gubitke uspjele brzo okončati rat u svoju korist. Neki su od njih zaista bili neobični, poput onih o uporabi eksplozivnih štakora ili nepraktično velikih tenkova. Jedan plan bio je utemeljen na ženskom hormonu estrogenu.
Britanci su, naime, osmislili smjeli plan kako poraziti Nijemce izravnim udarcem na njihovog vođu Adolfa Hitlera. To nije ništa neobično – pokušaja ubojstva nacističkog vođe bilo je najmanje 25. Ovaj se plan, međutim, odlikovao po tomu što cilj nije bio ubiti Hitlera. Umjesto toga, cilj im je bio umetnuti estrogen u Hitlerovu hranu u nadi da će ga to s vremenom učiniti više ženstvenim i manje agresivnim. Moguće je da su ga namjeravali učiniti više nalik njegovoj mlađoj sestri Pauli Wolf, tihoj i mirnoj sekretarici. Usto bi ženstveni izgled narušio njegov ugled i autoritet u njemačkom narodu.
Estrogen je izabran jer je bio bez okusa te je djelovao polagano i suptilno (učinak bi se primijetio nakon mnogo mjeseci). Tako bi njihov plan ostao nezamijećen, a konvencionalne bi otrove otkrili ljudi koji su provjeravali Hitlerovu hranu. Izabrana je ćelija britanskih agenata za provedbu plana koji je naravno ostao neproveden.

Piše: Boris Blažina

Komentari