Kako je Churchilla skoro ubila sklonost prema čokoladi?

Fotografija: Peter’s Chocolate.

Da  se sklonost hrani može iskoristiti u svrhu nečije eliminacije ili njegovom pokušaju pokazao je slučaj Winstona Churchilla tijekom Drugog svjetskog rata. Zanima li vas kako je  Churchillova ljubav prema čokoladi skoro dovela do njegove likvidacije, pročitajte članak koji slijedi.

Inovativna ideja

Churchillov hedonizam prema hrani, a osobito poslasticima bio je dobro poznat svima. Kada su se Nijemci odlučili obračunati s britanskim premijerom došli su na neobičnu i sasvim inovativnu ideju u kojoj su se odlučili poigrati s eksplozivnim sredstvima koja bi bila zamaskirana u luksuzne slatkiše.

I tako su Nijemci …

Navodno je sam Hitler predložio da eksploziv bude skriven u pakovanju čokolade. Bila je riječ o čokoladi koja je izgledom oponašala tada renomirani brend Peter’s Chocolate koji  se datira još iz 1875. godine, a u kojem je trebala biti eksplozivna naprava prelivena slojem čokolade i zapakirana u luksuzno crno-zlatno pakiranje. Nakon niza  pokušaja Nijemci su uspjeli za Churchilla napraviti malu eksplozivnu napravu skrivenu u čokoladi. U cijeloj priči planove im je pomrsila britanska tajna služba. Britanski su tajni agenti o njemačkom planu za likvidaciju Churchilla obavijestili lorda Victora Rothschilda koji je u tom trenutku bio najviše rangirani časnik britanske Vojne obaviještajne službe poznate kao MI5.  Bomba je, kažu, bila tako tempirana da je trebala eksplodirati nakon aktivacije unutar 7 sekundi, a namjera je bila da se smjesti unutar britanskog Ratnog kabineta.


Bomba koja je mogla pobiti cijeli britanski Ratni kabinet

Da britanske tajne službe nisu uspjele iskopati ovu informaciju vjerojatno bi bomba ubila sve one koji bi se u tom trenutku zatekli u kabinetu. Bio je to plan koji je jamčio uspjeh jer je počivao na nekoliko uvjerljivih čimbenika. Kao prvo Churchill je obožavao slatko, a kao drugo postavljane ovih primamljivih čokoladica u Ratni kabinet je bio puno pogodak jer je u njemu britanski premijer provodio velik dio vremena.

Ilustracije eksplozivne naprave

Lord  Rothschild je po primitku ove informacije, uputio pismo svom prijatelju ilustratoru Laurenceu Fishu kako bi mu napravio ilustraciju čokolade s eksplozivnom napravom što je ovaj i učinio. Zbilo se to sredinom 1943. godine. Ovaj je plan široj javnosti prezentirala supruga Fisha, koja je pišući knjigu o svom pokojnom suprugu u njegovom arhivu našla ova lordova pisma zajedno s ilustracijama 2009. godine.

Ilustracija čokoladice s eksplozivnom napravom. Fotografija: Todayinhistory.blog.

Atentat je osujećen, a danas je slatki antagonizam između Nijemaca i Britanca sveden na to tko proizvodi bolju čokoladu i tko više od nje profitira. Brand Peter’s Chocolate 1951. postao je dio kompanije Nestle, a od 2002. dio je korporacije Cargill.

Poučeni ovim iskustvom budite “oprezni” i ne pretjerujte sa slatkim.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari