Kada je završio Stogodišnji rat?

Dugotrajni niz iscrpljujućih i krvavih sukoba između Engleske i Francuske (i raznih saveznika) poznat kao Stogodišnji rat konačno je priveden kraju nakon bitke kod Castillona 17. srpnja 1453. godine.
Tom je bitkom obilježena konačna pobjeda Francuza. Englezi su bili potpuno poraženi nakon što su zbog krive procjene napali snažniju i bolje opremljenu francusku vojsku. Izgubili su 4000 vojnika, uključujući Johna Talbota, jednog od njihovih najboljih zapovjednika, a francuski su gubitci bili neznatni. Osim toga, Englezi su izgubili Gaskonju, svoj posljednji veći teritorij u Europi izvan Britanskog Otočja. Iako je rat tehnički potrajao do 1475., kada je sklopljen mir u Picquignyju, Englezi od 1453. više nisu bili u stanju voditi rat protiv Francuza, dijelom zbog činjenice da je 1455. u Engleskoj izbio Rat dviju ruža. Posljednji pokušaj bio je 1474. kada se engleska vojska iskrcala u Francuskoj, ali ih je francuski kralj podmitio da se vrate kući.
Na kraju ostaje pitanje zašto je kraj tako važnog sukoba ostao potpuno zaboravljen u popularnoj svijesti? Razlog tomu vjerojatno leži u činjenici da se iste godine odvio još jedan događaj koji je imao velik utjecaj na daljnji razvoj europske povijesti – Carigrad su zauzele Osmanlije pod sultanom Mehmedom II.

Komentari