Joseph Beyrle – službovao i u američkoj i sovjetskoj vojski

Joseph Beyrle jedini je Amerikanac koji je tijekom Drugog svjetskog rata službovao i u američkoj i u sovjetskoj vojski. Rođen je u gradiću Muskegonu u saveznoj državi Michigan. Iako je uspješno položio prijemni ispit za fakultet, prvom prilikom 1942. prijavio se za vojnu službu. Postao je padobranac i član elitne 101. padobranske divizije specijaliziran za miniranje. Godine 1943. upućen je u Englesku na dodatno uvježbavanje, a iduće je godine izvršio dva zadatka tijekom kojih dostavljao pomoć francuskom pokretu otpora. Zatim je sudjelovao u iskrcavanjima u Normandiji, kada mu je avion pogođen. Beyrle je prisiljen iskočiti te je ostao izoliran od ostatka svoje jedinice. Uspio je minirati jednu njemačku elektranu, nakon čega je zarobljen.

Odveden je u zatvor i nekoliko puta premještan. Pokušaj da pobjegne prema sovjetskim linijama nije uspio jer se zabunom ukrcao u vlak za Berlin, gdje ga je ulovio Gestapo i podvrgnuo brutalnoj torturi. Intervenirale su njemačke vojne vlasti, nakon čega je prebačen u zarobljenički logor Stalag III-C oko 80 km istočno od Berlina. U siječnju 1945. je pobjegao te stigao do napredujuće sovjetske tenkovske jedinice. Podigavši ruke, pokazao im je kutiju cigareta Lucky Strike i na ruskom viknuo „Američki drug!“ Iznenadio se kada je vidio da je zapovjednik tenkovske jedinice žena, čuvena Aleksandra Samusenko, jedina žena na tom položaju u Crvenoj armiji tijekom Drugog svjetskog rata.

Uspio ju je nagovoriti da se bori u sklopu tenkovske jedinice. Upravo je njegova jedinica oslobodila logor Stalag III-C. U veljači je ranjen i odveden u bolnicu u Poljskoj, gdje ga je posjetio slavni maršal Žukov i dao mu potrebnu dokumentaciju da se vrati u domovinu. Otišao je u američko veleposlanstvo u Moskvi, gdje je saznao da je zaveden među poginulima i da mu je već održan sprovod. Nakon što mu je potvrđen identitet, vratio se kući 21. travnja 1945. godine. Povodom 50 godišnjice Dana D 1994. uručeno mu je i američko i sovjetsko odlikovanje.

Komentari