Jedine civilne žrtve Drugog svjetskog rata u Sjedinjenim Državama

Papirnata bomba. Fotografija: Screenshot YouTube (When Japan Bombed Oregon in WWII).

Iako se Drugi svjetski rat nije odvijao na teritoriju Sjedinjenih Država do danas je zabilježeno šest civilnih žrtava stradalih od japanskih papirnatih bombi.

Žrtve učiteljica i djeca

Dana 5. svibnja 1945. godine, japanske su bombe uzele svoje prve i za sada jedine civilne žrtve na teritoriju Sjedinjenih Država. Tog su dana trudna trideset i jednogodišnja učiteljica Elsie Mitchell i njezin suprug svećenik krenuli s učenicima starim između 11 i 14 godina na piknik u ruralnom dijelu Oregona. Kada se činilo da su našli savršeno mjesto za boravak, Elsie i djeca su se udaljili oko 100 metra od automobila dok je velečasni ostao kraj vozila da bi istovario hranu. Elsie mu je napomenula da su nešto pronašli, i prije nego što je uspio išta reći došlo je do eksplozije koja je odnijela šest života. Velečasni Archie Mitchell je s radnicima koji su se zatekli u blizini, potrčao prema mjestu detonacije, ali nikome od njih više nije bilo spasa. Među stradalima su bili: Jay Gifford, Edward Engen, Sherman Shoemaker, Dick Patzke i Joan Patzke. Bomba je na ovom mjestu ležala u tom trenutku već nekoliko tjedana, a udarac nogom u ovu konstrukciju ju je aktivirao.

Jedna od oko 9000 papirnatih bombi

Bila je to jedna od oko 9000 papirnatih bombi koje su Japanci lansirali prema Sjedinjenim Državama. Ove su bombe imale promjer od oko 10 metara, kao i snažno eksplozivno i zapaljivo punjenje. Nošene su zračnim strujama na velikim visinama i velikim brzinama pa im je trebalo do maksimalno 4 dana da budu donesene do američkog kopna. Do danas je pronađeno više stotina ovih bombi, i to na području ne samo Sjedinjenih Država već i Kanade, ali i sjevernog Meksika.


I dalje se pronalaze

Archie Mitchell se dvije godine nakon eksplozije oženio sa sestrom poginulih Dicka i Joan Patzke. S novom je suprugom kasnije napustio Sjedinjene Države te su oboje radili kao misionari u Vijetnamu, gdje je Archie kasnije nestao. Na mjestu pogibije Archieve žene i petero djece u blizini Blyja u Oregonu podignut je spomenik ovim jedinim civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u SAD-u. Drveće u okolici spomenika u sebi još uvijek nosi ožiljke od ove eksplozije.

Iako je Drugi svjetski rat završio prije nešto više od sedamdeset godina ove bombe i dalje predstavljaju prijetnju za živote. Zadnja papirnata bomba je nađena na području Britanske Kolumbije u Kanadi 2019. godine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari