Jedan od najvećih junaka Trojanskog rata bio je crnac?

U opisima posljednjih stadija Trojanskog rata (uIlijadi je opisan samo prvi dio sukoba) grčkom junaku Ahilu se u jednom trenutku suprotstavi Memnon, kraljEtiopljana i vođa jednog od savezničkih odreda Trojanaca.

Iako se pojavljuje samo nakratko, Memnon je jedan od najboljih boraca Trojanskog rata. Njegova moć proizlazi iz činjenice da je, poput Ahila, polubožanskog porijekla – majka mu je Eoja, titanka zore. Oklop ovoga velikog ratnika izradio je sam bog – kovač Hefest, koji je izradio i Ahilov oklop. Memnon tijekom Trojanskog rata ubije Ahilovog prijatelja Antiloha, čime izazove gnjev Ahila. Dvojica su se ratnika zatim sukobila na bojnom polju, a njihova je borba bila toliko strašna da su se svi drugi vojnici prestali boriti i zagledali u veliki dvoboj. Vrhovni bog Zeus stavio je sudbine dvojice junaka na vagu i nakon nekog vremena je Memnonova plitica potonula. Memnon je pao proboden kroz prsa. Eoja je ponijela mrtvo tijelo svoga sina s bojišta, a njene suze za sinom vidljive su u zoru kao kapljice rose. U antičkom je svijetu postojalo nekoliko mjesta za koje se tvrdilo da su Memnonova grobnica.

Valja napomenuti da su stari Grci u početku rabili pojam Etiopija kao oznaku za sve zemlje na jugu njima poznatog svijeta. Ime je izvedeno od grčke riječiaithiops, što značispaljeno lice. Zbog toga se naziv Etiopljanin često odnosio i na sve ljude tamne kože. Dodatna komplikacija je činjenica da se u izvornim tekstovima spominje da Memnon dolazi s istoka, što je neke navelo na zaključak da je zapravo riječ o Perzijancu – čovjeku tamnije puti od Grka, ali bijele rase. Prema zapisima iz 6. st. pr. Kr., očito je da su Grci stekli bolje znanje o udaljenijim ljudima i krajevima pa su tada počeli rabiti pojam Etiopljanin specifično za ljude koji žive južno od Sahare. Otad se Memnona gotovo uvijek prikazivalo kao crnca.

Piše: Boris Blažina


Komentari