Jedan od najvećih junaka Drugog svjetskog rata: U ratu nije ispalio niti jedan metak, a spasio je brojne suborce

Desmond Doss. Fotografija: Twitter.

Tijekom Drugog svjetskog rata Desmond Doss bio je jedan od od nekoliko desetaka tisuća vojnika  koji su ušli u službu odbijajući nositi oružje iz vjerskih razloga.  Svoju je odluku objasnio prizivom savjesti zasnovanom na vjerskim razlozima. Danas je pravo na priziv savjesti zajamčeno 18-im člankom Opće deklaracije UN-a o pravima čovjeka iz 1948. godine. Više od  sedamdeset godina kasnije priziv savjesti se u nekim zemljama ne priznaje, a u onim u kojima je on legaliziran, osobe koje se na to pravo pozovu susreću se s često s osudom okoline.  Ukoliko vas zanima po čemu je to Desmond Doss bio drugačiji od drugih koji su odbili nositi oružje, zavirite u naš današnji članak.

Stalno maltretiranje

Doss je odgojen kao pripadnik Kršćanske adventističke crkve i u svojoj je pobožnoj obitelji usvojio norme ponašanja koje su odbacivale svako nasilje, pa i ono na tanjuru. Njegove osobine i svjetonazori bili su prilično radikalni za ono vrijeme. U trenutku kada su Japanci izvršili napad na Pearl Harbor radio je kao stolar u mornaričkom brodogradilištu. Iako je mogao odgoditi odlazak u vojsku zbog svog radnog mjesta, odlučio se za težu opciju i prijavio se u vojnu službu. Prije odlaska na bojište morao je proći obuku koja mu je teško padala jer je bio izložen stalnim podsmijesima i maltretiranjima ostalih vojnika. Protiv njega su bili i vojnici i zapovjednici, a  situacija je bila tako teška da je dobivao i prijetnje smrću.

Situacija se na bojištu promijenila

Situacija je postala bolja na terenu kada su njegovi suborci uočili da je Desmond osoba koja se na nikoga ne ljuti i koja svima nastoji pomoći. Na bojište je otišao kao bolničar 77. pješadijske divizije. Na početku svoje, uvjetno rečeno, vojne službe  nije ni slutio da će nekoliko godina kasnije primiti odlikovanje ni manje ni više nego u Bijeloj kući. Zbog svoje požrtvovnosti koju je pokazao na području Guama i Filipina dobio je dva puta brončanu zvijezdu za hrabrost. No, najviše odlikovanje je primio nakon bitke za Okinawu u kojoj je spasio oko 70-ak života. Ovo spašavanje odvijalo se na grebenu prozvanom Hacksaw Ridge. Doss je pod jakom paljbom s visokog grebena spasio velik broj suboraca spuštajući ih jednog pod jednog niz strmu liticu. Njegova akcija spašavanja je trajala satima. Nedugo nakon ovog dramatičnog spašavanja više je puta ranjen pa je krajem svibnja 1945. evakuiran.


Najviše američko odlikovanje

Nakon toga dobio je najveće američko odlikovanje za iskazanu hrabrost u bitci za Okinawu u kojoj je riskirajući svoj život spasio velik broj suboraca.  Ova medalja časti dodjeljuje se od Američkog građanskog rata i 1862. godine, a Dossu ju je dodijelio američki predsjednik Harry Truman. Desmond Doss je ujedno prva osoba koja je u rat ušla s prizivom savjesti i  dobila ovo odlikovanje.

Kasnije se vratio stolariji, ili prije pokušao vratiti, ali zbog zadobivenih ozljeda više nije mogao obavljati ovaj posao. Ubrzo se nakon toga razbolio od tuberkuloze koju je “zaradio” na Filipinima. Uslijedilo je mukotrpno liječenje u kojem je izgubio jedno plućno krilo i više rebara te je proglašen 90 postotnim invalidom. U 70-im godinama prošlog stoljeća je izgubio i sluh zbog predugog uzimanja antibiotika te je njego invaliditet preinačen u 100 postotni. Unatoč zdravstvenim problemima uspio je voditi relativno normalan život i podići obitelj na maloj farmi u američkoj saveznoj državi Georgiji. Umro je u 2006. u 87-oj godini života.

Evanđelje po Mateju

Doss je smatrao da je dobio medalju časti jer se držao zlatnog pravila iz Evanđelja po Mateju (7:12), a u kojem stoji:

Činite drugima ono što biste htjeli da drugi čine vama.

Zanima li vas ova priča potražite film Hacksaw Ridge kojega je režirao Mel Gibson prema Dossovom životu, a glavnu ulogu povjerio je odličnom Andrewu Garfieldu. Kažu da je Garfield tako dobro odradio svoj posao da je izmamio suze Dossova sina koji je bio na premijeri filma.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari