Intervencija velikih sila protiv boksera

Bokserski ustanak izbio je na sjeveru Kine 1899. godine, u vrijeme posljednje kineske dinastije Qing. Osnovni uzroci bili su suša, glad, nezaposlenost te prodiranje stranog kapitala na kinesko tržište. Glavninu ustanika činili su seljaci i gradska sirotinja. Vođe ustanka bili su članovi tajne organizacije I He Tuan (Pravedno složno društvo) čije su ime strani mediji pogrešno preveli kaoPravedna složna šaka, pa im je uskoro nadjenut nadimakboksači ilibokseri. Gnjev ustanika u početku je bio usmjeren protiv stranaca, a kasnije su na udar došli i kineski kršćani, koje su ustanici masakrirali.

Kako bi zaštitili svoje posjede i državljane, strane sile osnovale su sredinom 1900. Savez osam država koji je vojno intervenirao protivboksera. Savez su činili: Ujedinjene Kraljevine, SAD-a, Australije, Britanske Indije, Njemačke, Francuske, Austro-Ugarske, Italije i Japana. Poslali su 54 ratna broda i gotovo 57.000 vojnika. Kineska je vlada nakon toga poduprla ustanike i objavila rat Savezu, ali dio Kineza priključio se stranim intervencionistima.

Naslovna fotografija prikazuje vojnike osam članica Saveza. Zapravo se radi o suptilnoj britanskoj propagandi. Naime, Britanci su željeli iskoristiti priliku kako bi istaknuli svoju biološku nadmoć. Zato je britanski vojnik trebao biti najviši, a idući u nizu trebao je biti nešto niži Amerikanac (bijelac iz bivše britanske kolonije), zatim Australac (bijelac iz britanske kolonije), Indijac (nebijelac iz britanske kolonije), pa Nijemac, Francuz, Austrijanac i Talijan (bijelci koji nemaju veze s Britanskim Carstvom) i na kraju Japanac kao Azijat iz zemlje kojom ne vladaju bijelci. Indijac je postavljen u sredinu kao svojevrsna uvreda drugim bijelcima – „čak su i naši robovi iznad vas“.

Pritom se, međutim, dogodio jedan problem. Iako su zatražili Amerikance da pošalju nižeg vojnika, pristigli je vojnik ipak bio viši od Britanca na fotografiji. Za razliku od danas, Amerikanci europskog i indijanskog porijekla tad su bili u prosjeku znatno viši od Europljana. Britanci su tome doskočili tako da su svojem vojniku dali gotovo komično visoku kacigu s kojom je izgledao za nijansu viši od Amerikanca.


Piše: Boris Blažina

Komentari