Indijanski junak Korejskog rata: Naredio je svojim ljudima da ga naslone uz drvo i ostave s dovoljno streljiva kako bi ih spasio

Mitchell Red Cloud. Fotografija: Wikipedia.

Ni ne znamo koliko hrabrosti imamo dok se ne susretnemo s opasnošću oči u oči. Svoju nevjerojatnu hrabrost u presudnom trenutku otkrio je kaplar vojske Sjedinjenih Država Mitchell Red Cloud, mlađi u vrijeme Korejskog rata.

U vojsku ušao sa samo 16

Mitchell je bio pripadnik domorodačkog indijanskog stanovništva iz američke savezne države Wisconsina, koji se pridružio marincima sa samo 16 godina, nakon čega je sudjelovao u bitkama Drugog svjetskog rata na području otočja Guadalcanala i Okinawe. Tijekom tog rata je ranjen i potom časno otušten iz vojne službe. Nakon toga je dvije godine lutao Wisconsinom. U tom je razdoblju sudjelovao u antropološkim istraživanjima kojima je bio cilj zabilježiti načine na koji su američki domorodci brinuli o djeci. U međuvremenu se oženio i dobio kćer Annitu.

Fotografija: Screenshot YouTube (Ho-Chunk Warrior – Mitchell RedCloud Jr | Know Your Wisconsin).

Sudjelovao u Korejskom ratu

Godine 1948. ponovno se prijavio u vojsku te je poslan u Japan. Kada su krajem lipnja 1950. komunisitičke postrojbe Sjeverne Koreje prešle 38 paralelu i krenule prema Južnoj Koreji 24. pješačka divizija bila je u punoj pripravnost i stacionirna na japanskom otoku Kyushu. Predsjednik Harry S. Truman odmah je izdao naredbu da vojska krene na područje Južne Koreje. Među brojnim vojnicima bio je i dočasnik Mitchell Red Cloude (Crveni Oblak), mlađi. Nakon što je započeo rat u Koreji poslan je na ratište gdje je sudjelovao u prvim bitkama ovog rata. Bio je pripadnik 24. pješačke divizije koja je tijekom srpnja pokušavala zaustaviti sjevernokorejsku invaziju prema jugu. Vrlo brzo je američka vojska natjelara vojsku Sjeverne Koreje na povlačenje, a onda se u priču upetljala Kina.


Herojski čin

Dok je bio u izviđačkoj misiji sa svojim ljudima uočio je brojne kineske vojnike koji su namjeravali napasti njegovu satniju zbog čega je odmah digao uzbunu i došlo je do okršaja. Tijekom iznenadnog napada ranjen je više puta. Zadnja osoba s kojom je razgovarao, prema saznanjima njegove kćeri, bio je liječnik. Mitchell je od njega zatražio da ga uspraviti i priveže dijelom uz drvo, kao i da mu ostavi sve raspoloživo streljivo. Potom mu je rekao da se s ostatkom ljudstva povuće. Mitchellov je cilj bio da bude što djelotvorniji u nastavku borbe. Naoružan automatskom puškom Mitchell je zadnjim atomima snage pucao na neprijatelja dok nije zadobio smrtne ozljede. Dva dana kasnije kada su se njegovi sudrugovi vratili na mjesto gdje je Mitchell ostao, našli su njegovo mrtvo tijelo s čak osam prostrijelnih rana dok su uokolo bila brojna mrtva tijela kineskih vojnika. Ovim je hrabrim činom omogućio vojnicima svoje satnije da se reorganiziraju i evakuiraju ranjenike.

Junački čin predočen u stripu. Fotografija: Screenshot YouTube (Ho-Chunk Warrior – Mitchell RedCloud Jr | Know Your Wisconsin).

Posthumna priznanja

Posthumno je odlikovan Ordenom časti 1951. godine koji je predan njegovoj majci. Sahranjen je prvo na groblju UN-a u Koreji, a zatim mu je tijelo ekshumirano i prebačeno u Wisconsin gdje je pokopano u skladu s plemenskim običajima.
U rujnu 1999. porinut je jedan od pomorskih brodova pod njegovim imenom, a porinuću je prisustvovala i njegova kći, kao i član 19. satnije Kenneth Kershaw koji je  herojski čini ovog čovjeka jednostavno obrazložio:

Da nije bilo uzbune koju je oglasio Mitchell Red Cloud, ja danas ne bih bio ovdje.

Brod posvećen Mitchellu Red Cloudu.
Fotografija: Screenshot YouTube (Ho-Chunk Warrior – Mitchell RedCloud Jr | Know Your Wisconsin).

Na pedesetu godišnjicu smrti 5. studenog 2000. godine njegova je kći primila medalju Republike Koreje za očeve ratne zasluge. Završit ćemo riječima Annite:

Osoba ne umire sve dok ju ne zaborave.

Mitchell Red Cloud se svojim junačkim činom “oteo” sveprožimajućem zaboravu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

Komentari