Goebbelsova kći ljubimica Helga bila je i omiljeno Hitlerovo dijete (1. dio)

Hitler i Helga. Fotografija: Rare Historical Photos.

Sva se djeca vole podjednako, ali neka drugačije od drugih. Upravo ova maksima vrijedi kako za Goebbelsa tako i za Hitlera. Priča o Goebbelsu, kao ocu čak šestero djece je nadaleko poznata, no manje je znano da mu je prvorođena kći bila ljubimica, a isto tako da je ona preferirala oca u odnosu na majku. Dok je bila sasvim mala nije bilo ništa neobično u Goebbelsovoj kući vidjeti naciste kako dugo u noć razgovaraju s Helgom u krilu, koja, kako navode, nikada nije plakala.

“Da smo istih godina bili bi savršen par”

Sva su djeca Josepha Goebbelsa imala dva imena od kojih je prvo počinjalo na slovo H: Helga Susanne, Hedwig Johanna, Helmut Christian, Hildegard Trudel, Holdine Kathrine i Heidrun Elisabeth. Iako nema zapisa zašto su sva djeca imala prvo ime koje je počinjalo s H, povjesničari pretpostavljaju da je to bilo iz odanosti prema Führeru.  Ipak, čini se da je prije riječ o Magdinoj želji da joj sva djeca imaju imena s istim početnim slovom jer je njen sin iz prvog braka nazvan Harald. Ime na H, Harald je dobio prema odabiru Magdinog supruga koji je iz prethodnog braka imao sina koji se zvao Herbert. Prema dostupnim podacima poznato je da kada bi Goebbels došao kući, a što nije bilo tako često, uvijek bi išao prvo do Helge te bi se s njom pozdravio. Helga je bila lijepo dijete koje je često bilo u društvu nacista dok joj je otac ugošćavao nacističku elitu u svojoj kući. Ona je “ušla pod kožu” i samom Hitleru. Kako je Hitler puno vremena provodio s Goebbelsovima znao se šaliti na račun svoje bliskosti s Helgom i reći: “Da smo istih godina, bili bismo savršen par”.

Obitelj Goebbels, s Magdinim sinom iz prvog braka. Fotografija: Wikipedia.

Hitler slab na djecu

Hitler je imao puno suradnika, no jedino se privatno družio s Goebelsima. Ako se može što priznati obitelji Goebbels to je da su bili odani Hitleru i svojoj ideji do kraja. Dok su drugi nacisti svoju djecu spašavali ova je obitelj odlučila dočekati kraj zajedno, a zašto je velikim dijelom odgovorna Magda Goebbels. Ukoliko ne bi znali da je Goebbels bio ženskar mogli bi ovu odluku pripisati romantičarskim koještarijama, no Magda je bila svjesna muževljevih afera zbog kojih je njihov brak već dugo bio “na klimavim nogama”. Goebbelsovi su tako bili pred razvodom još 1938. godine, kada je Josepha želio napustiti obitelj zbog češke glumice Lide Baarove, s kojom je bio u vezi dvije godine.


Goebbelsova ljubavnica Lida Babkova Baarova. Fotografija:
Foreignpolicyi.org.

Kada se s ljubavnicom počeo pojavljivati u javnosti Magda je započela vezu s državnim tajnikom Karlom Hankeom; i tko zna kako bi to završilo da Magda nije zatražila pomoć od Hitlera koji je naredio Goebbelsu da prekine ovu vezu, a istovremeno je Lidi onemogućio rad. Magdinu opetovanu želju za razvodom Hitler je odgodio tražeći od para da si daju vremena i provedu još godinu dana zajedno, zbog negativnog publiciteta koji bi rastava donijela nacionalsocijalističkoj stranci na vlasti. To se razdoblje pokazalo dobrim jer se par u tom periodu ponovno povezao, a njihovo posljednje dijete Heidrun Elisabeth, rođeno krajem 1940., kao simbol svojevrsnog pomirenja. Razlog Hitlerova posredovanja nije bio toliko vezan samo za imidž stranke već i uz činjenicu da je Führeru bilo uistinu stalo do Goebbelsovih. Koliko god to čudno zvučalo Hitler je bio slab na djecu, ali ne na svu, volio je djecu s arijevskim obilježjima, a sva ostala mu nisu bila bitna.

Ozbiljna Helga – svjesna kraja

Helga je zadnje godine rata provela izvan Berlina, u očevoj seoskoj rezidenciji u Waldhofu am Bogensee, koja je bila smještena 15-ak kilometara sjeverno od Berlina. Roditelje je rijetko viđala jer su oni  bili u gradu. Uz dadilju Käthe Hübner, djecu su čuvale i bake, a dadilja je o njihovom životu ostavila bilješke u svom dnevniku. Helga je prema mišljenju svoje dadilje bila prerano sazrelo i ozbiljno dijete. Ona je čitavu situaciju bolje razumjela od ostale djece jer je bila starija i vrlo bistra. Nije mogla “prožvakati” majčine riječi da će Hitler poraziti sve neprijatelje. Prema dadiljnim riječima Magda je nastojala od djece skriti svoju brigu za sve ono što se oko njih događalo krajem rata. Od stresa je oboljela te je zbog neuroloških problema morala u Dresden na duži oporavak.

Goebbelsova seoska rezidencija. Fotografija:
Bogensee / Eine historische Ortsbegehung.

Iako je Goebbels kako se rat bližio kraju, u vise navrata, nastojao Magdu nagovoriti da s djecom ode na sigurno,  ona na to nije pristajala. Magda je cijenila obitelj, no bila je odana režimu i samom Hitleru. Na poticaj Goebbelsa s djecom je došla u bunker 22. travnja 1945. Goebbels je znao da saveznici ulaze u Berlin i nije želio da mu obitelj kada je već ostala tu dođe u ruke neprijatelja. U bunkeru Helga je bila svjesna situacije za razliku od ostale djece, koja su se zabavljala i vjerovala roditeljima. Djeca su u bunkeru uglavnom bila prepuštena osoblju dok je Magda bila u depresiji te je vrijeme provodila u krevetu. Helga je bila tih dana vidno uznemirena i stalno je, poput majke, tiho plakala.

Nastavit će se…

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari