Select your Top Menu from wp menus

05.12.

Emir Edigu stigao pred Moskvu (1408.)

Emir Edigu stigao pred Moskvu (1408.)

Edigu je bio na čelu plemena Mangit, koje je činilo jezgru Nogajske horde. Bila je to konfederacija od dvadesetak mongolskih i turkijskih plemena, utemeljena u 13. stoljeću. Edigu je rođen sredinom 14. stoljeća. Udružio se s Timuridskim Carstvom u srednjoj Aziji. 

Timuridsko Carstvo osvojilo je državu Zlatnu Hordu. Njome su zatim vladali kan Timur Qutlugh i Edigu kao emir. Godine 1397. imenovan je generalom osvojene vojske Zlatne Horde. U Bitki na Worskli 1399. Edigu je pobijedio svog starog neprijatelja Toktamiša i njegovog saveznika, litavskog velikog vojvodu Vitolda. Zatim je ušao i opljačkao Povolšku Bugarsku.

Budući da je Rusija odbijala plaćati danak, Edigu je 1407. pokrenuo strahovitu tatarsku invaziju na Rusiju. Nakon što je spalio Perejaslavs, Gorodets i Rostov i Njižni Novgorod, emir Edigu stigao je pred Moskvu 5. studenog 1408.  godine. Iako je spalio Moskvu nije ju zauzeo. 

Dvije godine kasnije Egidu je smijenjen i prognan u Sarai, gdje ga je ubio Toktemišev sin. Njegova je dinastija postojala još oko 200 godina. Njegovi potomci preselili su se u Moskvu, gdje su s islama prešli na baptizam te postali prinčevi Urusov i Yusupov.

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci